Un terrible terratrèmol de magnitud 8,2 en l'escala de Richter s'ha sentit a Mèxic aquest matí. El sisme ha sacsejat violentament la capital del país, Ciutat de Mèxic. El sotrac ha provocat més de 20 morts.

El moviment sísmic ha tingut origen a 137 quilòmetres al sud-oest de Tonalá, en el sud-oriental estat de Chiapas, segons ha informat el Servei Sismològic Nacional mexicà (SSN).

Més de 60 rèpliques

El sisme ha tingut lloc a les 7:15h (hora catalana). Un quart d'hora després s'han registrat les primeres rèpliques, una d'elles d'intensitat 5,7. En primer terme l'SSN ha informat d'un terratrèmol de 8 graus però posteriorment l'ha corregit a l'alça fins als 8,2 graus.

El president mexicà ha advertit que el principal risc pot ser una possible rèplica de fins a 7 en l'escala de Richter en les properes 24 hores. A les 10 del matí hora catalana, s'havien registrat més de 60.

Alerta de tsunami

Durant unes hores, s'ha activat una alerta de tsunami per a vuit països: Mèxic, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panamà, Hondures i Equador.

Terratrèmol a Mèxic / EFE
 

El terratrèmol que ha tingut lloc a Mèxic és el pitjor que ha viscut el país des de 1985, quan es va patir un terratrèmol devastador de 8,1 a l'escala de Richter.

"La gent s'ha quedat al carrer"

San Cristóbal de las Casas, a l'Estat de Chiapa, ha estat una de les ciutats més afectades del sisme. La seva proximitat amb el sisme ha provocat que els moviments se sentissin amb especial intensitat. El Nacional s'ha posat en contacte amb un català, Lluís Cortada, que resideix actualment en aquesta ciutat.

"Tothom estava dormint i de sobte hem sentit una tremolor petita que després s'ha anat fent més i més forta", ha explicat el Lluís. En aquest moment, ha decidit sortir de casa amb la seva dona i el seu fill. Com ells, desenes de persones s'han aplegat al carrer per por a més sotracs. "La gent s'ha quedat al carrer per por a rèpliques".

Un moviment violent

El sisme s'ha sentit a Ciutat de Mèxic —que té una població de 8,8 milions de persones— amb virulència. Segons informen mitjans locals, els habitants de la capital han buscat ràpidament un lloc segur.

Unes llums visibles a la capital poc abans del terratrèmol ha advertit del sisme. Són les anomenades 'llums del terratrèmol', uns misteriosos flaixos de llum que responen als moviments de terra de les falles geològiques que provoquen una càrrega elèctrica.

Lluís Cortada ha assegurat haver vist aquestes llums a San Cristóbal: "N'he vist una verda i una blava. He pensat que eren explosions", ha comentat encara sorprès pels esdeveniments.

Ajuda de la UE

La Unió Europea ha ofert ajuda a Mèxic després de conèixer l'abast del terrible sisme. "Estem monitoritzant de prop el desenvolupament dels esdeveniments després del terratrèmol a la costa sud de Mèxic. Els meus pensaments es troben les persones d'aquestes àrees. La Unió Europea està preparada per ajudar", ha escrit el comissari europeu d'Ajuda Humanitària, Christos Stylianides.