Després del Brèxit i de la proposta de la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, de celebrar un nou referèndum d'independència, les enquestes bufen favorables als independentistes. Una enquesta publicada aquest dimecres per l'Scottish Social Attitudes, i reproduïda per Politico Europe, mostra que el suport a la independència ha assolit aquest 2016 un rècord històric, i arriba al 47%.

Segons l'enquesta basada en les impressions de 1.237 persones, i realitzada entre el mes de juliol i el desembre de l'any passat, un 47% dels escocesos vol la independència. Per contra, un 42% optaria per un millor acord en l'autonomia del Regne Unit, i un altre 8% preferiria no tenir parlament autònom a Edimburg. 

Aquestes dades són favorables als independentistes, ja que l'Scottish Social Attitudes els donava un suport molt inferior en els anys anteriors. De fet, l'any 2014, moment en que es va celebrar el referèndum, els donava un 33% de suports. Però quan es va celebrar el primer referèndum, els escocesos van votar en un 44'7% a favor de marxar i un 55,3% a favor de quedar-se. 

No és l'única enquesta que mostra que el suport a la independència creix a Escòcia. Un recull d'enquestes realitzades per diverses empreses i recollides per Politibot, també ho senyala. L'última enquesta dóna als independentistes un 47% dels vots, vuit punts més que al mes d'octubre, i en xifres similars a les assolides després de la votació del Brèxit, quan Escòcia va votar de manera diferent a la resta del país i va optar per seguir a la Unió Europea en un 62%.

Els suports, però, no només arriben de la ciutadania. El diari britànic Financial Times ha donat suport a un nou referèndum d'independència des del seu editorial. Aquest dilluns, just després de l'anunci d'Sturgeon, el diari econòmic va defensar en el seu editorial que els escocesos tenen el dret a votar una altra vegada, tot i que matisava que han d'estar ben informats per poder fer la seva elecció.