La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, ha advertit avui que bloquejar un nou referèndum d'independència aprovat pel Parlament Autònom d'Escòcia "fracturaria" el Regne Unit "més enllà de qualsevol possible reparació".

En el tancament del congrés de primavera del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Sturgeon ha insistit que promourà un nou plebiscit, malgrat que la primera ministra britànica, Theresa May, ha avançat que s'oposarà a la celebració d'una consulta abans que no s'estableixin els termes de la sortida britànica de la Unió Europea.

La líder nacionalista s'ha mostrat oberta a dialogar sobre la data i ha recalcat que vetar-ho per complet minaria la "noció del Regne Unit com una associació respectuosa entre iguals".

Abans del brèxit

Malgrat no exigir una data concreta, la líder del SNP assegura que el referèndum se celebrarà abans del brèxit. "Una vegada estiguin clars els termes, però quan encara hi hagi temps perquè els escocesos puguin elegir, hi haurà un referèndum d'independència", ha declarat Sturgeon davant dels militants de la formació a Aberdeen (nord d'Escòcia).

Per a la dirigent escocesa, la pròxima sortida del Regne Unit de la UE i del mercat únic comunitari justifica un segon referèndum, després del celebrat el setembre de 2014, en el qual el 55,3 % dels votants van optar per mantenir l'actual estructura de l'Estat.

"Durant mesos he provat d'arribar a una entesa amb la primera ministra", afirma Sturgeon, que també confessa que ja havia acceptat el fet que Escòcia deixaria la Unió Europea juntament amb el Regne Unit sempre que s'intentés conservar la pertinença al mercat únic. Segons la ministra principal, totes les seves peticions per provar de protegir els interessos d'Escòcia en un Regne Unit "postbrexit" han xocat "contra un mur d'intransigència".

"Just, legal i acordat"

El Parlament de Holyrood debatrà dimecres vinent la proposta d'elevar una petició formal al Govern britànic per convocar un plebiscit.

"Si una majoria del Parlament escocès dóna suport a aquesta iniciativa, la primera ministra ha de tenir-ho clar. En aquell moment, un referèndum just, legal i acordat, amb un calendari que permeti als escocesos prendre una decisió informada, deixarà de ser només la meva proposta", explica Sturgeon.