La ministra principal del govern escocès, Nicola Sturgeon, ha anunciat aquest dilluns que promourà la legislació pertinent per celebrar un segon referèndum d'independència d'Escòcia entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019.

En una roda de premsa a Bute House, la seva residència oficial a Edimburg, la líder independentista ha assenyalat que ha "d'actuar" abans que sigui "massa tard", a causa del "mur d'intransigència" que li planteja el govern de la conservadora Theresa May davant del Brèxit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

"Segons la meva opinió, és important que Escòcia pugui exercir el dret a elegir el seu futur quan les opcions estiguin més clares que ara, però abans que sigui massa tard per decidir el nostre propi camí", ha afirmat.

Sturgeon ha revelat les seves intencions en vigílies que la primera ministra britànica, Theresa May, invoqui l'article 50 del Tractat de Lisboa –el que iniciarà els dos anys de negociació amb Brussel·les per a la sortida de la UE–, una vegada rebi, possiblement aquesta nit o en els propers dies, l'autorització del Parlament britànic.

Ordre 30 del Parlament de Londres

La ministra principal ha precisat que la setmana vinent demanarà al Parlament autònom escocès que l'autoritzi a sol·licitar l'anomenada "Ordre 30" del Parlament de Londres, que, si és concedida, permetria convocar aquest segon referèndum, després del celebrat el 18 de setembre del 2014.

En virtut de la legislació autonòmica, per organitzar el nou plebiscit –si és que es rep l'aprovació del Govern i el Parlament nacionals–, es necessitaria la data i els termes del mateix, va explicar.

La líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha argumentat que el poble d'Escòcia ha de poder elegir entre convertir-se en una nació independent o "el Brèxit dur" que promou May, que ja ha dit que vol deixar completament la UE, inclòs el mercat únic.

Sturgeon sosté que la líder conservadora no ha escoltat les ofertes del seu Govern de negociar la permanència d'Escòcia en el mercat únic després de la sortida del Regne Unit del bloc, incloses en un document que va remetre al Govern de Londres.

La líder escocesa acusa May de no haver-se "mogut gens ni mica" a la recerca d'un consens amb la regió escocesa, que, amb Irlanda del Nord, va votar per àmplia majoria, d'un 62 davant el 38%, a favor de quedar-se a la UE en el referèndum britànic del passat 23 de juny.

Advertència de May

Després d'aquesta anunci, el Govern britànic ha considerat avui que convocar un segon referèndum sobre la independència d'Escòcia causaria divisió i una "gran incertesa econòmica". "Un altre referèndum seria divisori i causaria una enorme incertesa econòmica en el pitjor moment", ha assenyalat el Govern en una nota divulgada avui.

Fa més de dos anys, els escocesos van votar "de manera decisiva" a favor de seguir formant part del Regne Unit i "l'evidència mostra clarament" que la majoria de la població de la regió "no vol un segon" plebiscit sobre l'escissió. En el seu comunicat, el Govern britànic assenyala que busca aconseguir amb la UE una associació que sigui de benefici per a tot el Regne Unit i que en les negociacions amb la UE "es tindran en compte els interessos de totes les nacions del Regne Unit (Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord) ".

A més, afegeix que l'Executiu britànic ha treballat amb "totes les administracions autònomes" i que "ha escoltat les seves propostes", i alhora que subratlla que reconeix àrees d'interès comú, com els drets dels treballadors, la situació dels ciutadans comunitaris que viuen a el Regne Unit i la seguretat. Segons Londres, el Govern escocès hauria de centrar-se en facilitar bons "serveis públics" per a la població d'Escòcia.