El president de França, Emmanuel Macron, i el dels EUA, Donald Trump, han mostrat aquest dijous una imatge de sintonia a la primera jornada del mandatari nord-americà a París, en la que davant les seves diferències van apostar per la feina conjunta en els grans desafiaments a nivell internacional.

Després d'una cerimònia de recepció amb honors militars als Invàlids i d'una reunió bilateral al Palau de l'Elisi, seu de la Presidència francesa, els dos van expressar davant de la premsa la seva voluntat que les divergències en temes com el mediambiental no frenin la seva necessària cooperació.

"Els desacords no es poden comparar amb el que ens uneix", va dir Trump, que va subratllar que la relació entre ambdós, marcada públicament per una tensa encaixada en la seva primera trobada bilateral el maig passat a Brussel·les, és "molt bona".

La lluita contra el terrorisme, la seguretat, el comerç o la necessitat d'assolir una estabilitat a l'Orient Mitjà van protagonitzar la a l'Elisi, que serà seguida per un "sopar d'amics" al restaurant Jules Verne de la Torre Eiffel.

L'Acord de París, del qual Trump va retirar als EUA el juny passat, va acaparar part del protagonisme i va deixar entreveure un possible canvi de rumb per part del president nord-americà.

"Cal deixar que els EUA treballin en el seu full de ruta i continuar parlant, va dir Macron, mentre que Trump va assenyalar que "alguna cosa podria passar" sobre l'actitud nord-americana sobre això: "Ja en parlarem arribat el moment. Si passa alguna cosa seria meravellós i si no passa res estarà bé també".

On no van mostrar fissures va ser en parlar del combat contra el terrorisme. Els dos mandataris, segons Macron, comparteixen l'objectiu d'eradicar "tots els grups terroristes", i en concret la intenció de construir una solució política per a Síria duradora i inclusiva.

Aquesta meta va fer afirmar a Macron que França ha deixat de fer de la sortida del president sirià, Baixar al Asad, una condició "sine qua non" per negociar una solució al conflicte en aquest país, doncs, va subratllar, sol·licitar la seva retirada en aquests últims anys no ha estat eficaç.

Línia vermella a Síria

Macron va anunciar que París i Washington mantindran la feina comuna per dur a terme iniciatives diplomàtiques que permetin traçar un full de ruta per després de la guerra, com el llançament d'un grup de contacte, amb representants d'Al Asad però també d'altres sensibilitats". La línia vermella, va sostenir, és l'ús d'armes químiques, que va dir que serà "serà objecte de represàlies immediates sobre el lloc d'utilització o d'emmagatzematge".

Macron, que amb aquesta acollida va tendir la mà a Trump davant el seu aïllament a nivell internacional, va qualificar de "simbòlic i important" que hagi acudit a París, on aquest divendres assistirà a la desfilada de la Festa Nacional francesa, que aquest any commemora el centenari de l'entrada de les tropes nord-americanes en la Primera Guerra Mundial (1914-1918).

Igual com en la visita del president rus, Vladímir Putin, que va rebre al Palau de Versalles a finals de maig, Macron es va servir en aquesta ocasió d'altres símbols de França, com Els Invàlids o la Torre Eiffel, per revestir de solemnitat la visita.

Hospitalitat

"Tenim costum de rebre bé la gent que convidem", van dir fonts oficials franceses la vigília d'una trobada en la qual Macron, que al matí s'havia reunit amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, va reforçar la seva imatge d'interlocutor d'Europa davant d'altres grans líders.

Trump, en canvi, no va poder escapar a la crisi que afronta al seu país per la reunió entre el seu primogènit i una advocada russa, que ha donat ales en conèixer-se a les investigacions sobre una possible col·laboració de la seva campanya i Rússia per influir en el resultat de les eleccions nord-americanes de novembre.

El president nord-americà va defensar el seu fill i va afirmar que la lletrada no treballava per a l'Executiu rus, que aquesta trobada va concloure en "res" i que "tothom" hauria fet el mateix que el seu fill, que va qualificar com un "jove meravellós".