El nord-americà Richard H. Thaler ha estat guardonat avui amb el premi Nobel d'Economia pels seus estudis de l'economia conductual, segons ha anunciat la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències.

Thaler, de 72 anys i propi de Nova Jersey (EUA), ha rebut el premi gràcies a la seva contribució a l'economia del comportament. Aquest economista i professor de la Universitat de Chicago ha desenvolupat la teoria de la comptabilitat mental, com un mètode de simplicació de les decisions financeres. "El guardonat ha explorat com una limitada racionalitat, les preferències socials i la falta d'autocontrol afecten tant a les decisions individuals com als resultats del mercat", ha explicat el comitè en l'anunci.

Thaler succeeix a Oliver Hart i Bengt Holmström, que van rebre el mateix guardó el 2016 gràcies a la Teoria dels Contractes, que analitzava el procés de contractació i els seus possibles efectes en l'àmbit empresarial. L'economista rep costat de la important distinció, 9 milions de corones sueques de dotació del premi (943.784 euros, 1,1 milions de dòlars).

Qui és Thaler?

Thaler es va graduar el 1967 a la Universitat Case Western Reserve i es va doctorar a la de Rochester en 1974. Abans de començar a treballar a la Universitat de Chicago el 1995 va ensenyar a la de Rochester and Cornell, a més de ser professor visitant a la Universitat de British Columbia i diverses centres superiors d'estudis al país.

Thaler ha desenvolupat l'economia conductual, que és una aproximació a l'economia difereix de la teoria tradicional, que assumia que les persones tenien bon accés a la informació i podien processar de forma correcta, cosa que de vegades distava molt de la realitat.