La primera víctima de l'incendi que va arrasar dimecres a la nit una torre d'habitatges a Londres, la identitat de la qual ha estat divulgada avui, és Mohammed Alhajali, un refugiat sirià de 23 anys.

L'organització Campanya de Solidaritat amb Síria va informar ahir en un comunicat que Alhajali, que havia arribat a Londres el 2014 i estudiava enginyeria civil, va morir després d'esperar durant dues hores l'ajuda dels bombers.

El foc es va declarar passada la mitjanit a la torre Grenfell, un immoble de 24 plantes a l'oest de Londres que inclou habitatges de protecció oficial, assignats a famílies amb pocs recursos.

Dues hores parlant

"En Mohammed va ser al telèfon durant dues hores, parlant amb un amic a Síria, esperant a ser rescatat. Quan el foc va arribar al seu pis, al número 14, en Mohammed es va acomiadar del seu amic, dient que el foc havia arribat on era ell. Va demanar al seu amic que li comuniqués el missatge a la seva família", relata la nota de l'organització.

Omar, el germà més gran de Mohammed i que s'estava al mateix apartament quan es va declarar l'incendi, va aconseguir sobreviure. El seu germà va deixar el pis i el van rescatar els bombers, però en la seva fugida va perdre de vista Mohammed, que va tornar a pujar les escales i va tornar a l'habitatge.

Almenys 17 morts

La policia ha confirmat fins ara que l'incendi ha provocat almenys 17 morts, encara que creu que la xifra continuarà augmentant en els propers dies. Les forces de seguretat han identificat de forma provisional sis de les víctimes mortals, tot i que encara no n'han divulgat la identitat.

A conseqüència del sinistre, 30 persones encara continuen hospitalitzades en sis centres de la ciutat, i 15 d'aquestes s'estan en estat crític, segons l'últim comunicat mèdic. Unes vuitanta famílies que residien a la torre Grenfell, els veïns de la qual feia anys que es queixaven de les insuficients mesures de seguretat i contra incendis, han estat allotjades en hotels.