El líder rus, Vladímir Putin, prendrà demà possessió del seu quart i segurament últim mandat al capdavant del país, amb el repte de treure Rússia del retard econòmic sense modificar la seva agressiva política exterior. Més de divuit anys en el poder no han desgastat el seu gust per la política ni tampoc la seva popularitat, però, tret que accepti reformar la Constitució —que prohibeix encadenar més de dos mandats consecutius—, els propers sis anys seran la seva última oportunitat de complir moltes de les promeses que ha fet als russos.

En paral·lel a la renovació de Putin, el principal líder opositor rus Alexéi Navalni va ser detingut aquest dissabte durant una manifestació no autoritzada a Moscou, a dos dies de la investidura de Vladimir Putin per a un quart mandat presidencial. Així mateix, 300 partidaris de l'opositor van ser a més arrestats a tot Rússia, segons l'organització especialitzada OVD-Info.

La policia va utilitzar per parar la manifestació gasos lacrimògens i va fer ús de la força per intentar dispersar la manifestació a Moscou, on es van produir enfrontaments entre partidaris de l'oposició i militants pro-Kremlin. S'han detingut 1.500 persones, segons han informat mitjans locals.

Putin, sis anys més

La històrica victòria que va obtenir en les eleccions del passat 18 de març, en les quals va rebre el suport per 56 milions de ciutadans, li dóna marge per emprendre reformes impopulars, però com ha observat ell mateix en el seu últim discurs sobre l'estat de la nació, el temps apressa.

Putin, que ha admès que Rússia és un país "endarrerit", amb 30 milions de pobres i que pateix un "m'endarrereixo tecnològic", s'ha proposat superar en sis anys aquests problemes i posar al país al camí que l'ha de portar a assolir a Occident en riquesa i desenvolupament tecnològic. Per tant si més no començar el camí, haurà d'emprendre doloroses reformes que podrien soscavar el seu fins ara infrangible popularitat.

Pujar l'edat de la jubilació, elevar la càrrega fiscal tant a empreses com a ciutadans, reduir el paper de l'Estat en l'economia i donar molta més llibertat a la iniciativa privada, són només algunes de les reformes de les quals porta anys parlant i que mai no passen de les paraules.

Quan conclogui demà al Gran Palau del Kremlin la pomposa cerimònia d'investidura, una de les primeres actuacions del nou president serà proposar el seu candidat al càrrec de primer ministre, que haurà de conformar el nou govern.