Primer desacord entre el president dels Estats Units, Donald Trump, i el president de Rússia, Vladímir Putin, en el que semblava que serien unes relacions més "còmodes" entre ambdós blocs. La fricció ha arribat quan la portaveu de la cancelleria russa, Maria Zakharova, ha anunciat que Rússia no tornarà Crimea a Ucraïna perquè "és el seu territori sobirà".

"Nosaltres no tornem els nostres territoris. Crimea és territori de la Federació de Rússia", va assegurar Zakharova, en resposta a les declaracions de la Casa Blanca que s'espera la devolució d'aquesta península a Kíev.

El portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, va declarar ahir que Trump manté una "dura" posició sobre el conflicte ucraïnès i "espera de Rússia la seva cooperació per rebaixar la tensió a Ucraïna i la devolució de Crimea".

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va afirmar que la sobirania de Rússia sobre Crimea ni tan sols no es pot discutir, "perquè Rússia no discuteix els assumptes del seu territori amb els socis estrangers".

Va recordar, a més, que l'assumpte de Crimea no es va tractar en la conversa telefònica que van mantenir fa poc Trump i el president rus, Vladímir Putin.

Moscou
espera que quan es recuperi el bon clima en les relacions amb Washington, Rússia "tindrà l'oportunitat d'explicar als socis nord-americans, amb tranquil·litat i de forma constructiva, els seus arguments" sobre l'annexió de Crimea.

"El president (Putin) explica amb paciència i de forma conseqüent el cop d'Estat a Ucraïna" que va portar els ciutadans de Crimea a sol·licitar el seu ingrés a Rússia, va apuntar Peskov.

El 16 de març del 2014, fa gairebé tres anys, Crimea va celebrar un referèndum no reconegut per Kíev ni per la comunitat internacional en el qual gairebé un 97 % dels votants va dir sí a la reunificació amb Rússia.

Després de consumar l'annexió de territori ucraïnès, el Kremlin va donar suport als separatistes prorussos de l'est d'Ucraïna revoltats contra Kíev, decisió que li va costar dures sancions econòmiques d'Occident, per la qual cosa passa en l'actualitat el pitjor moment en les relacions des de la Guerra Freda.