La Campanya Internacional per a l'Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) ha estat guardonada avui amb el premi Nobel de la Pau. Així ho ha anunciat el Comitè el Nobel a Olso (Noruega), que ha agraït alertar de "les catastròfiques conseqüències humanitàries" d'aquests arsenals i pels seus esforços per aconseguir un tractat que els prohibeixi.

Aquesta coalició d'associacions que s'estén per uns cent països ha estat una "força motriu" i un "actor líder de la societat civil" del moviment contra les armes nuclears i ha galvanitzat esforços per a "estigmatitzar, prohibir i eliminar" aquest tipus d'armament, ha apuntat l'argumentació del premi. El Comitè ha subratllat també, com a "important argument" per a la prohibició de les armes, "l'inacceptable sofriment humà" que provoquen i va destacar que altres tipus d'armament menys destructiu com les mines antipersones, bombes de raïm i les armes químiques i biològiques ja han estat prohibides per diferents tractats.

El Comitè del Nobel ha subratllat que, el 7 de juliol d'aquest any, 122 països van firmar un tractat internacional contra la proliferació nuclear, però al mateix temps ha lamentat que ni "els països que tenen armes nuclears ni els seus aliats" l'han ratificat, encara que els EUA, Rússia, el Regne Unit, França i la Xina han fet un primer pas en aquest sentit. Aquest premi, han afegit, és "també una crida" a aquests països perquè iniciïn "negociacions serioses" per a l'eliminació de les "15.000 armes nuclears que hi ha a tot el món".

Ahir va correspondre el torn al de Literatura, que va ser per a l'escriptor britànic d'origen japonès Kazuo Ishiguro, en reconeixement a la "força emocional" de les seves novel·les, mentre que dilluns es donarà a conèixer el d'Economia, últim en la seqüència d'aquests prestigiosos guardons.

El lliurament dels premis tindrà lloc el 10 de desembre, l'aniversari de la mort del fundador dels guardons, Alfred Nobel, en una doble cerimònia en l'Ajuntament d'Oslo, on es lliura el de la Pau, i en el Konserthus d'Estocolm, per a la resta dels guardons. Com cadascun dels restants Nobels, el premi de la Pau està dotat amb 9 milions de corones sueques (943.784 euros, 1,1 milions de dòlars).

Després de Colòmbia-FARC

ICAN succeeix en el palmarès al president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, que va ser distingit pels seus "decidits esforços" per portar la pau al seu país després de 52 anys de conflicte armat, una decisió que es va anunciar dies després de vèncer el "no" en el referèndum colombià als acords amb la guerrilla de les FARC. L'anunci d'aquest any era el debut al capdavant del Comitè Nobel de Berit Reiss Andersen, que va accedir al càrrec després de la mort de Kaci Kullmann Five, exlíder conservadora noruega, al febrer.

El premi de la Pau tanca els anuncis dels Nobels aquesta setmana, que es va obrir dilluns amb el de Medicina als científics nord-americans Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young, per descobrir els mecanismes del "rellotge biològic intern".