La regió autònoma del Kurdistan ha celebrat avui un referèndum per decidir sobre la seva independència de l'Iraq, que ha amenaçat amb el tancament dels límits regionals i la tramesa de tropes als territoris disputats.

Els col·legis electorals han tancat les portes a les 19.00 hora local, una hora després del previst, i fins a les 18.00 hora local s'ha registrat una participació del 78 per cent a les quatre províncies kurdes -Dohuk, Erbil, Suleimaniya i Halabja- i a les províncies disputades de Kirkuk, Diyala i Nínive, segons dades oficials.

Aquestes regions depenen administrativament del Govern central, però són controlades de facto per les forces de seguretat kurdes peixmergues.

L'Alta Comissió Electoral del Kurdistan no ha revelat quan donarà a conèixer els resultats, però diversos observadors internacionals han assenyalat que els resultats es faran públics en un termini de 24 a 48 hores després del tancament de les urnes.

Ja ha començat el recompte de les paperetes, en les que els votants havien d'elegir entre "sí" o "no" a la pregunta en kurd, àrab, turcman i assiri: "Vol que la regió del Kurdistan i les zones kurdes fora de l'administració de la regió es converteixin en un estat independent?".

La jornada electoral ha transcorregut "amb normalitat" i sense cap tipus d'incident, segons han assenyalat els observadors espanyols convidats a la regió.