El règim sirià fou el responsable de l’atac químic del passat mes d’abril a la localitat de Jan Shijún (a la província d’Idlib), segons un informe elaborat per experts de l'ONU i de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ).

Així ho han avançat avui fonts diplomàtiques, poc després que el text fossi entregat als membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

Un atac que va deixar 80 morts

El passat 4 d’abril, un atac amb gas sari va provocar la mort de 80 persones i va fer que els Estats Units llancessin desenes de míssils contra la base de l’exèrcit sirià des de la qual, segons Washington, es va organitzar l’acció.

El bombardeig fou la primera i per ara darrera acció militar directa dels Estats Units contra el règim sirià, que sempre ha negat haver estat darrera de l’ús d’armes químiques, una versió que Rússia, el seu principal aliat al Consell, ha donat suport.

“L’ús d’armes químiques no serà tolerat”

L’ambaixadora estatunidenc, Nikki Haley, ha comunicat que l’informe de l'ONU “confirma el que des de fa temps sabem que és veritat” i ha continuat “un cop darrere l’altre veiem confirmació independent de l’ús d’armes químiques pel règim de Al Asad. I malgrat aquests informes independents, encara veiem alguns països que tracten de protegir el règim”.

Haley a més ha demanat al Consell de Seguretat “un missatge clar que l’ús d’armes químiques no serà tolerat” i suport per als investigadors internacionals.

Una Síria sense Bashar al Asad

Per la seva part el secretari d’Estat americà, Rex Tillerson, després de mantenir una conversa “fructífera” amb l’ambaixador sirià a les Nacions Unides, ha declarat que “el regnat de la família Asad està arribant a la seva fi. L’únic problema és com s’ha d’aconseguir això”, perquè segons Tillerson, Bashar al Asad no té cabuda en el futur de Síria.

Rússia protegeix els seus aliats sirians

Tot i la seva forta aliança amb els Estats Units, Rússia també ha cregut des d’un bon principi en la innocència del govern sirià, fins el punt de criticar durament el mecanisme d’investigació de l'ONU i l'OPAQ, conegut per les sigles angleses de JIM.

Aquesta setmana, Moscou ha vetat al Consell de Seguretat una resolució per prorrogar el mandat del JIM després d’insistir en que abans volien conèixer les conclusions de l’informe sobre Jan Shijún.