Després de la reunió celebrada aquesta setmana a Puerto Vallarta (Mèxic) i encara amb l’adéu dels Estats Units molt present, les Nacions Unides es troben més a prop d’assolir l’ambiciós Pacte Mundial per una Migració Segura, Regular i Ordenada.

 

Segons el president de l’Assemblea General de la ONU, Miroslav Lajcak, la reunió ha estat “una trobada molt important, per la qual cosa el resultat d’aquesta reunió precedirà el desenllaç de tot el procés”.

Puerto Vallarta, situat a l’oest mexicà, ha estat des d’aquest dilluns escenari d’una trobada preparatòria per la consecució d’aquest Pacte Mundial (Global Compact for Migration, en anglès) consensuat el 2016 pels 193 Estats membres de la ONU, però del que s’ha sortit el cap de setmana passat els Estats Units, al·legant incongruències amb la seva política migratòria.

El director general de la Organització Internacional per les Migracions (OIM), William Lacy Swing, ha afirmat que la decisió de la primera potència mundial deixarà “una gran bretxa”, mentre que Mèxic ha lamentat “la oportunitat perduda”.

Malgrat això, s’espera que el conveni sigui aprovat el setembre de 2018 i pretén marcar un abans i un després en el creixent fenomen migratori en el món.

A punt el primer esborrany

Lajcak, qui també és el ministre d’Assumptes Exteriors eslovac, ha apuntat que “tots hem reconegut que la manera com les coses estan succeint no és satisfactòria, no es fa suficient. La migració és un fenomen global, i no en tenim una visió global d’ella”.

Amb base en aquesta premissa, la reunió a Puerto Vallarta, amb uns 700 delegats internacionals, ha servit de frontissa entre la primera fase – eminentment consultiva – i la segona fase del procés.

“Estem arribant cap a ell (un primer esborrany). I aquesta trobada era molt important per assegurar la continuïtat” del procés”.

244 milions d’immigrants, 50 milions menors d’edat

El 2015 s’estimava que hi havia aproximadament 244 milions de persones migrants internacionals al món, la qual cosa representava el 3,3% de la població global i un augment del 41% del nombre total de persones migrants des del 2000.

A més, actualment hi ha 20 milions de refugiats en països diferents als seus, i unes altres 40 milions s’han desplaçat internament fugint de la violència. De tots aquests, 50 milions són nens” ha indicat UNICEF.

Lajcak ha afegit que “tenim 244 milions de persones en moviment i no tenim cap acord o instrument multilateral (...) I la migració no és un fenomen estacionari, ha estat allà durant segles, i no va a desaparèixer”.

Els menors refugiats, en perill d’esdevenir “la generació perduda”

Al llarg d’aquestes tres jornades de treball per impulsar aquest pacte, del qual Mèxic i Suïssa són co facilitadors, s’han celebrat taules de debat i anàlisi. Entre altres punts, s’ha buscat l’encaix entre les dimensions humanitària, comunitària, local, nacional, regional i global en aquest fenomen creixent.

Això sense deixar de costat temes medul·lars com la migració de les dones (el 48% del total), la protecció dels menors o l’efecte de la violència i el canvi climàtic.

Paral·lelament s’han celebrat altres trobades, com la presentació en el marc d’aquesta cimera, per part d’UNICEF, de l’informe Més enllà de les fronteres: Com fer que els pactes globals sobre migració i refugiats treballin per a nens desarrelats. Aquest informe assenyala, per exemple, que 28 milions de nens han estat desplaçats per conflictes, i que 200.000 menors no acompanyats van sol·licitar asil en almenys 80 països entre el 2015 i el 2016.

A més, només el 50% estudia a primària, i el 25% d’aquests arriba a tenir estudis de secundària, la qual cosa, sumat al racisme als països de destins, els dificulta enormement prosperar en la vida. De no atendre’s, això amenaça amb deixar una generació perduda de menors.