El responsable d’Assumptes Polítics de l’ONU, Jeffrey Feltman, ha assegurat aquest dimecres que després de la seva recent visita a Pyongyang creu que hi ha “una porta entreoberta” per una sortida negociada amb Corea del Nord.

“El temps dirà sobre l’impacte de les nostres converses, però crec que deixem la porta entreoberta. I espero firmament que la porta per una solució negociada ara s’obri del tot”, ha declarat Feltman, qui ha informat al Consell de Seguretat de l’ONU sobre els resultats de la seva visita a Pyongyang la setmana passada, el primer contacte en profunditat entre l’organització i el Govern nord-coreà en gairebé vuit anys.

El diplomàtic ha explicat que el règim de Kim Jong-un no li va oferir cap compromís sobre la seva disposició a negociar amb la comunitat internacional, tot i que es va mostrar favorable a continuar el diàleg amb les Nacions Unides. Segons Feltman, les autoritats nord-coreanes encara necessiten més temps per “pair” les converses i discutir la qüestió internament.

“Nosaltres insistim (...) en que creiem que han d’assenyalar si estan disposats a prendre una trajectòria diferent, a començar negociacions sobre negociacions”, ha afegit el diplomàtic, que ha reconegut que la visita a Corea del Nord ha estat “la missió més important de la seva carrera”.

Pyongyang, preocupat per la tensió amb els Estats Units

Feltman ha donat a entendre que Pyongyang va centrar bona part de les converses en la tensió que viu amb els Estats Units, i ha dit que ell va recordar a les autoritats del país que, en el que respecta al seu programa nuclear i de míssils, hi ha un consens internacional clar.

“La comunitat internacional està tant compromesa amb una solució pacífica i política a la situació” com “unida en la seva oposició a la recerca d’armes nuclears” per part de Corea del Nord, ha recalcat.

La situació “més tensa i perillosa del món”

Tant l’ONU com el règim de Kim Jong-un van considerar durant les converses que la situació que es viu a la península de Corea és la qüestió de pau i seguretat “més tensa i perillosa del món” actualment.

Durant els darrers mesos Pyongyang ha dut a terme repetits assajos armamentístic en desafiament de les resolucions de Nacions Unides, elevant la tensió especialment amb els Estats Units.

Aquest dimecres, el secretari d’Estat dels Estats Units, Rex Tillerson, ha subratllat que Corea del Nord és “l’amenaça més immediata” pel seu país, però ha expressat la seva intenció de “continuar la diplomàcia amb l’esperança d’èxit fins que caigui la primera bomba”.