La possibilitat que la macroregió francesa formada per la unió de Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus s’anomeni finalment Occitània-Catalunya –tal com demanen diverses entitats de la Catalunya Nord– s’allunya, un cop el Comitè pel Nom de la Regió ha triat una primera selecció de propostes de la qual no forma part aquest nom, entre d'altres raons, "per por al procés sobiranista de Catalunya Sud", segons ha assenyalat a El Nacional el geògraf Joan Becat, membre del Comitè pel Nom de la Regió en representació del departament dels Pirineus Orientals. 

Segons aquesta preselecció, els noms que finalment podrien ser consultats a la població serien Llenguadoc, Terra d’Oc, Occitània, Pirineus Mediterranis, Llenguadoc Pirineus, País d’Oc, Migdia i Occitània Rosselló, per bé que la llista no és encara definitiva i per tant, encara no s'ha esvaït del tot la possibilitat que el nom Occitània-Catalunya o, en el seu defecte, Occitània-País Català, siguin finalment inclosos en la tria final.

Amb tot, Becat, ferm defensor de la proposta Occitània-Catalunya, assegura que encara "queden possibilitats" per incloure aquesta opció a la llista definitiva que s'haurà d'aprovar el proper 15 d'abril abans d'obrir una consulta, via internet, a tots els ciutadans.

Un nom amb referència a Catalunya

De fet, Becat assenyala que juntament amb altres membres de l'esmentat Comitè s'han defensat propostes "on es fes referència a Catalunya", tant amb aquest nom com amb les accepcions País Català i Rosselló, però que finalment només ha estat acceptada aquesta última.

Diversos electes ja han fet arribar cartes defensant la inclusió a la llista definitiva el nom d'Occitània-Catalunya

Això sí, Becat assenyala que encara hi ha la possibilitat que una acció dels càrrecs electes pugui donar un tomb a la situació, perquè abans de triar una llista curta de quatre noms, el govern regional s'ha compromès a escoltar, a més del dictamen del Comitè, la veu dels càrrecs electes, i és aquí on hi ha ara posades les esperances del catalanisme, ja que es confia que els alcaldes de la Catalunya Nord puguin pressionar a favor de reconèixer la singularitat d'aquest territori català sota administració francesa en la nova macroregió, formada per altres dotze departaments, tots ells d'arrels occitanes. "Ens consta que diversos electes ja han fet arribar cartes defensant la inclusió a la llista definitiva el nom d'Occitània-Catalunya o Occitània-País Català, que té un significat més neutre".

Reticències amb el concepte Catalunya

Molt crític amb les deliberacions del comitè, Becat assegura que durant els debats "s'han dit coses molt gruixudes, com ara que 400.000 persones no poden imposar l'opinió a sis milions d'habitants", en referència als habitants de la Catalunya Nord. En total s'han votat vora un centenar de noms, entre ells "alguns d'estrafolaris, com ara País de la Xocolata, o Mid-Oc" i segons relata Becat, el concepte "Catalunya ha aixecat moltes reticències", tot i que finalment es va poder incloure en la proposta el nom Occitània-Rosselló.

A més, Becat assenyala que el comitè ha defugit la idea de "fer una llista de consens" on poguessin aparèixer diverses opcions, i s'ha optat per "fer neteja i eliminar noms que no agradaven", en especial el d'Occitània-Catalunya, un fet que Becat relaciona amb la "por" de molts polítics amb "el procés sobiranista del sud de Catalunya". "Ens van dir que no es podia admetre el nacionalisme", confessa Becat.

"Ens van dir que no es podia admetre el nacionalisme", confessa Becat

Amb aquesta situació, les esperances estan posades ara en els càrrecs electes, que encara poden ser escoltats pel govern regional de l'ens regional anomenat, transitòriament, Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus. El 15 d'abril però, es coneixerà la llista final i se sabrà si la proposta de batejar la macroregió com a Occitània-Catalunya entra dins la consulta o és bandejada de forma definitiva.