El Govern dels EUA estudia una proposta per separar els nens indocumentats dels seus pares quan creuin sense papers la frontera i siguin aturats per les autoritats nord-americanes, han informat avui mitjans locals. La mesura té per objectiu d'una banda dissuadir les famílies d'immigrants de travessar la frontera amb Mèxic i, per l'altre, combatre l'explotació de menors.

"Estem provant de trobar maneres de dissuadir l'ús de nens per a la immigració il·legal. Veiem nens als quals essencialment segresten i utilitzen per arribar fins aquí i quedar-se", ha dit a la CNN un alt càrrec del Departament de Seguretat Nacional (DHS), encarregat de la seguretat fronterera i de la immigració.

La mesura sota estudi permetria a les autoritats mantenir els pares reclosos en centres de detenció per a immigrants mentre transfereixen els menors als serveis socials o familiars que ja estiguin vivint en el país.

Casos migratoris

En l'actualitat, les famílies detingudes normalment se les deixa en llibertat en espera de la resolució del seu cas migratori. "La gent s'està aprofitant del sistema", ha afegit el càrrec del DHS, que va dir que alguns pares exposen als nens a perilloses travessies i a traficants de persones, mentre que d'altres asseguren tenir una relació parental amb els menors que no és certa.

Un portaveu del DHS, David Lapan, ha dit en un comunicat a Efe que l'agència "continua explorant opcions que puguin descoratjar (a pares o familiars) de començar el viatge". El Govern de l'expresident Barack Obama també ha valorat la mesura però finalment la va descartar "per anar en detriment de la seguretat dels nens", segons un excàrrec del Departament de Justícia, Leon Fresco, citat per la CNN.

Durant l'any passat fiscal 2016, que va acabar el passat 30 de setembre, la Patrulla Fronterera va aturar a 77.674 indocumentats que van creuar amb les seves famílies des de Mèxic, més del doble dels 39.838 del període anterior. La xifra de 2016 també va ser superior a la del pic registrat el 2014 (68.445) i va ser molt per sobre dels 14.855 i 11.116 d'indocumentats en família detinguts en els anys fiscals 2013 i 2012, respectivament.