La tempesta Tropical Nate es va debilitar ahir en arribar al sud dels Estats Units, esdevenint una depressió tropical que encara descarrega forts ruixats a Luisiana, Alabama i Mississipi, tot i que no ha provocat cap dany material de consideració, com succeí fa uns dies quan la tempesta va assolar Centreamèrica.

Segons el Centre Nacional d’Huracans dels EUA (CNH), Nate es desplaça pel territori d’Alabama amb vents màxims sostinguts de 55 kilòmetres per hora, amb ràfegues més altes, i prosseguirà la seva trajectòria cap al nord-est, rumb a Kentucky i Virginia Oriental.

Dissabte a la nit, Nate va aterrar als Estats Units, concretament a la desembocadura del riu Mississipi, ja com a huracà de categoria 1, amb vents màxims sostinguts d’uns 140 kilòmetres per hora; poc després, va tocar terra a Biloxi, estat de Mississipi.

“Aquesta podria haver sigut una tempesta més greu”

El portaveu de l’Ajuntament de Biloxi (Mississipi), Vincent Creel, ha mostrat el seu alleujament en veure que Nate arribava amb menys força de la que s’esperava. Les autoritats estatals de Mississipi, Alabama i Luisana no han informat de cap mort ni destrossa estructural important, tal i com va succeir fa uns dies a països de Centreamèrica. Tot i això, Nate ha deixat importants inundacions, i ha afectat el subministrament energètic de diverses parts de la costa dels Estats Units. El president Trump va fimar ahir una declaració d’emergència per què agents federals puguin intervenir en els estats d’Alabama, Florida i Luisana.

A Mississipi, el cicló – el primer des del Katrina l’any 2005 – va provocar el tall de la carretera interestatal 90 per la caiguda d’enderrocs i rames, i la ciutat de Biloxi va patir alguna inundació . A Alabama, les autoritats de la Illa Dauphin (Golf de Mèxic)  han informat “d’inundacions significatives”, a causa de la pujada del nivell del mar, que han afectat a cases i automòbils, però no s’ha rebut cap trucada de  ciutadans demanant ajuda.

A Nova Orleans (Luisana), finalment la tempesta tropical no ha malmès el bombeig d’aigua, tal i com es temia. En canvi, Nate només va passar per l’est de la ciutat, i es va reportar el rescat de dues persones que navegaven pel llac Pontchartrain que es van quedar sense combustible a l’embarcació.

Un cicló debilitat que s’anirà dissipant durant els propers dies

En la seva arribada als Estats Units, Nate ja mostrava signes de debilitat, i durant diumenge produïa vents de 39 kilòmetres per hora i pluges importants al riu Mississipi i la Vall de Tennessee, mentre que el nivell del mar anava decreixent, segons el CNH.

El centre meteorològic de Miami preveu que entre dilluns i dimarts el cicló es dissiparà del tot, quan ja hagi tocat terra.