Diverses persones han mort després que un terratrèmol de magnitud 7,5 sacsegés aquest divendres el nord de l'illa indonèsia de Célebes i provoqués un tsunami de fins a dos metres que va colpejar les ciutats de Palu i Donggala.

El portaveu de l'Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho, ha indicat que el terratrèmol i el tsunami "han causat diverses víctimes", sense especificar una xifra. "Informes sobre el terreny indiquen que diverses víctimes han mort pel col·lapse d'edificis. El tsunami també ha colpejat diversos assentaments i edificis a la platja", ha assegurat Sutopo en un comunicat.

Per la seva part, el director del centre de tsunamis i terratrèmols de l'Agència de Climatologia, Meteorologia i Geofísica (BMKG), Rahmat Triyono, ha dit al mig local Kompas que les onades han assolit entre un metre i mig i dos metres. La BMKG ha confirmat la formació del tsunami després que diversos vídeos domèstics mostressin a les xarxes socials com Palu, situada en una estreta badia, hagi estat afectada per les onades.

El recompte de danys i morts ha estat dificultat pels danys que han patit algunes infraestructures de comunicacions i talls d'electricitat, que han afectat centenars d'estacions de la xarxa elèctrica, segons ha indicat el ministeri de Comunicació i Informació del país.

El desastre natural d'avui arriba després que entre el 29 de juliol i el 19 d'agost passats, almenys 557 persones morissin i gairebé 400.000 resultessin desplaçades pels quatre terratrèmols de magnituds compreses entre 6,3 i 6,9 que van sacsejar l'illa indonèsia de Lombok.

Els persistents terratrèmols van causar danys en més de 80.000 edificis, la meitat d'ells greus, i van destruir part de la infraestructura de la turística illa.

Indonèsia s'assenta sobre l'anomenat Anell de Foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica en què cada any es registren uns 7.000 terratrèmols, la majoria moderats.