Corea del Sud i els EUA han respost avui amb un assaig conjunt de míssils al llançament d'un projectil intercontinental realitzat dimarts per Corea del Nord, una rèplica contundent que incrementa l'escalada de tensió a la regió.

Els dos aliats van efectuar múltiples llançaments en direcció al Mar del Japó i van provar el míssil balístic sud-coreà Hyunmoo-2A, amb un rang d'uns 300 quilòmetres, i el tàctic nord-americà ATACMS.

Els assajos practicats a la costa oriental sud-coreana van ser acordats pels president de Corea del Sud, Moon Jae-in, i el president nord-americà, Donald Trump, com a resposta coordinada al llançament nord-coreà.

Malgrat que ambdós aliats fan cada any a la primavera unes massives maniobres militars que Pyongyang sol denunciar com un assaig per envair el seu territori, és poc freqüent veure'ls realitzar una prova de míssils conjunta, acció que pretén servir d'advertència al règim de Kim Jong-un.

"Tal com ha demostrat l'exercici amb foc real, podem prendre decisions de manera ferma en qualsevol moment si els nostres comandants en cap ho ordenen", va advertir en un comunicat conjunt el líder de les tropes dels EUA a Corea del Sud, el general Vincent Brooks.

"L'autocontrol, que és una elecció conscient, és tot el que separa a l'armistici de la guerra", va afegir en un to menys conciliador de l'habitual el militar nord-americà.

Joc d'aliances

La resposta de Seül i Washington no va en la direcció plantejada en la vigília pels líders rus, Vladimir Putin, i el xinès, Xi Jingping, durant la seva trobada a Moscou, en el qual van demanar a Corea del Nord una moratòria en les seves proves d'armament i van instar als dos aliats a abstenir-se d'executar grans maniobres conjuntes.

Per la seva part, els mitjans nord-coreans continuen avui publicant detalls de l'assaig de dimarts. El mateix líder nord-coreà, Kim Jong-un, va qualificar el projectil de "regal per als bastards americans el Dia de la Independència" després d'haver-lo llançat 4 de juliol, la festivitat nacional més important del país.

Aquest últim assaig de míssils subratlla els creixents progressos que l'hermètic país contínua collint en el seu programa armamentístic. La insistència que ha mostrat amb aquests test en els últims mesos han incrementat la tensió a la regió i endurit la retòrica de Washington, que ha insinuat la possibilitat de dur a terme atacs preventius contra Corea del Nord.