Dur revés per a la cancellera Angela Merkel en les eleccions federals d'Alemanya. El bloc conservador de la CDU ha guanyat les eleccions però amb un important retrocés, marcat per la irrupció de la formació d'ultradreta Alternativa per a Alemanya (AFD), que entra al Parlament com a tercera força. D'aquesta manera, el partit conservador obté el seu pitjor resultat des de 1949.

Els dos principals partits, que han governat en coalició els darrers anys, han estat especialment castigats a les urnes: el bipartidisme cau 13,6 punts respecte els darrers comicis de 2013. Segons les dades difoses per l'Oficina electoral federal, encara provisionals, la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel i la seva agermanada Unió Socialcristiana de Baviera (CSU) han obtingut un 33% dels vots, amb una caiguda de 8,5 punts respecte a fa quatre anys. Per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata (SPD), liderat per Martin Schulz, va caure al 20,5%, més de cinc punts per sota de les anteriors generals i el pitjor resultat de la història de la formació.

Schulz era el quart rival socialdemòcrata que s'enfrontava en unes generals Merkel, que va accedir al poder el 2005 després de derrotar al llavors canceller Gerhard Schröder i després es va imposar tant a Frank-Walter Steinmeier, el 2009, com a Petar Steinbrück, el 2013.

​La participació en aquestes generals, segons les dades de l'Oficina electoral federal, es va situar en el 76,2%, enfront del 71,5% del 2013.

Irrupció de l'extrema dreta

El partit ultradretà AFD, que en els comicis de 2013 va quedar fora del Bundestag (cambra baixa) en no aconseguir per unes dècimes el mínim necessari del 5% dels sufragis, es va fer aquest diumenge amb el 12,6%. El Partit Liberal (FDP), formació tradicionalment frontissa a Alemanya que fa quatre anys tampoc va arribar al llistó exigit, torna a la càmera amb el suport del 10,7%.

L'Esquerra va obtenir un 9,2% dels vots, sis dècimes més que el 2013, mentre que els Verds van aconseguir el 8,9%, mig punt més que els anteriors comicis.

Possibles acords

El nou Bundestag comptarà amb sis grups parlamentaris i serà per tant el més diversificat pel que fa al nombre de formacions des dels anys 50. Aquest fet implica que un govern amb majoria parlamentària exigiria la reedició de la gran coalició entre conservadors i socialdemòcrates, però que Schulz va rebutjar ahir a la nit; o la formació d'un tripartit entre les files de la cancellera, els liberals i els verds. Durant la campanya electoral tots els partits han rebutjat un acord amb els radicals d'Alternativa per a Alemanya.