La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, ha assolit un principi d'acord amb els unionistes nord-irlandesos per governar en minoria, entre les pressions del seu propi partit que li amenacen el lideratge i que van fer caure aquest dissabte dos dels seus assessors més propers.

May va enviar a Belfast Gavin Williamson, responsable de la disciplina parlamentària en el Partit Conservador, per negociar amb el Partit Democràtic Unionista (DUP) un pacte els detalls del qual es debatran dilluns en la reunió del gabinet de l'executiu. L'esborrany que s'ha concretat estableix que els protestants nord-irlandesos s'alinearan amb els tories en votacions parlamentàries clau, però no preveu una coalició de govern, com la que va formar amb els liberaldemòcrates l'anterior primer ministre conservador, David Cameron, entre 2010 i 2015.

"Donem la benvinguda a aquest compromís, que pot proveir tot el país l'estabilitat i la certesa que es requereixen mentre ens endinsem en el Brèxit i més enllà", ha dit avui un portaveu de Downing Street, la residència oficial de May.

La primera ministra, que ha perdut la majoria absoluta a les urnes, ja va confirmar divendres en el càrrec els seus cinc principals ministres -Economia, Interior, Exteriors, Defensa i Brèxit -, mentre continua pendent la definició de la resta de carteres. L'obertura del nou parlament està fixada per dimarts, encara que May compta amb temps per concretar la col·laboració amb l'ultraconservador DUP fins dilluns 19, quan la reina Elisabet II anirà a la Cambra dels Comuns per llegir el programa oficial de la legislatura preparat pel Govern.

Les figures de més pes en el Partit Conservador van evitar fer declaracions públiques, encara que van circular nombroses especulacions en els mitjans sobre el futur rumb de la formació i les pressions internes van forçar la dimissió dels dos caps de personal de May, Nick Timothy i Fiona Hill. Malgrat les pressions, altres de les veus del partit van assegurar que May compta de moment amb el suport necessari per continuar al capdavant de l'executiu britànic, que afronta a curt termini les negociacions per sortir de la Unió Europea (UE) i la gestió de l'amenaça terrorista.

Ruptura amb Escòcia?

La líder conservadora a Escòcia, Ruth Davidson, va brindar així mateix el "ple suport" a la primera ministra i va negar rumors sobre una possible ruptura del Partit conservador en aquesta nació. Abans de donar suport a May de forma pública, Davidson, que es casarà amb una dona, va demanar a la cap de Govern plenes garanties que un pacte amb els protestants nord-irlandesos no posarà en perill els drets adquirits pels homosexuals al Regne Unit, una garantia que segons ella ha rebut.

El DUP és un partit ultraconservador contrari a l'avortament i els casaments gais, i que agrupa un gran nombre d'escèptics sobre el canvi climàtic i seguidors de les creences religioses creacionistes, que neguen la teoria científica de l'evolució.