La primera ministra britànica, Theresa May, podria activar l'Article 50 del Tractat de Lisboa -que inicia el Brexit, la sortida de la Unió Europea (UE)- tan aviat com dimarts vinent si la Cambra dels Comuns dóna el vistiplau al projecte de llei dilluns, informa aquest dissabte The Guardian.

El tràmit parlamentari del projecte de llei que ha d'autoritzar la marxa del bloc comunitari entra així en el seu tram final en tornar aquest dilluns als Comuns, que hauran de debatre les dues esmenes aprovades per la Cambra (alta) dels Lords.

Una d'aquestes dues esmenes contempla que es protegeixin els drets dels comunitaris que resideixen al Regne Unit mentre l'altra concedeix al parlament el poder per vetar els termes finals de l'acord sobre el Brexit.

Segons fonts del Govern citades aquest dissabte per The Guardian, diputats conservadors "rebels" han instat el ministre britànic per a la sortida de la Unió Europea (UE), David Davis, a comprometre's amb "promeses fermes" en ambdós assumptes quan aquests siguin debatuts en els Comuns.

Una d'aquestes rebels, Anna Soubry, va assenyalar a l'esmentat diari que vol tenir la seguretat que els diputats podran votar fins i tot en el cas que el Govern no assoleixi un acord amb Brussel·les en els dos anys de període negociador una vegada activat el Brexit.

"És completament inacceptable que en el cas que no hi hagi acord, els britànics, o els seus representants electes, els seus diputats, no tinguin veu sobre el que ocorrerà a continuació", va dir.

D'altra banda, el portaveu laborista per al Brexit, Keir Starmer, i la líder d'aquest partit en els Lords, Angela Smith, van escriure divendres a May instant-lo a prendre mesures per ser aquesta "l'oportunitat final de donar garanties i proteccions vitals en la legislació".

Aprovació sense esmenes

El Govern ha subratllat en diverses ocasions la voluntat de May que el projecte de llei s'aprovi sense esmenes.

L'Executiu ha insistit a més que encara no s'ha adoptat una decisió ferma sobre quin serà la data d'activació de l'Article 50, i que continua compromès a començar el diàleg amb els altres 27 estats membres abans que acabi aquest mes.

Malgrat això, dues fonts governamentals citades per The Guardian, van estudiar com a dates probables dimarts o dimecres de la propera setmana en cas que la legislació superi la seva tramitació.

Si això no ocorregués, una sèrie d'esdeveniments previstos, com les eleccions a Holanda i la celebració del 60 aniversari del Tractat de Roma, podrien retardar l'inici del Brexit fins a finals de mes.

Segons fonts laboristes, si els diputats accepten els arguments que exposi Davis en la sessió parlamentària de dilluns en els Comuns, el projecte de llei podria ser aprovat abans de les 22.00 GMT. Es preveu que May llegirà un comunicat davant dels Comuns dimarts, en el que donarà detalls de la cimera de líders comunitaris celebrada a Brussel·les aquesta setmana i podria a més aprofitar l'oportunitat per anunciar que invoca l'Article 50, segons això.

En aquest cas, enviaria una carta al president del Consell Europeu, Donald Tusk, establint les prioritats de les negociacions.

És probable que la missiva reflectirà el pla que la primera ministra ja va desgranar en el seu discurs sobre el "brexit" el gener passat al palauet londinenc de Lancaster House, en el qual va anunciar que el Regne Unit deixarà el mercat únic i la majoria d'aspectes de la unió duanera.