El primer ministre francès, Manuel Valls, presenta avui la seva candidatura a les primàries socialistes, la qual cosa ha de suposar ràpidament la seva sortida del Govern i el nomenament d'un substitut destinat a mantenir-se fins a les presidencials de l'any vinent. El gabinet del primer ministre ha anunciat aquest matí en un comunicat que Valls farà una declaració pública a les 18.30 hora local (17.30 GMT) en l'Ajuntament de la ciutat d'Evry, als afores de París, el seu feu electoral i on va ser alcalde.

Abans de la seva compareixença, Valls té el seu tradicional dinar de feina dels dilluns amb Hollande, i que sembla que serà l'últim com a membre de l'Executiu. De fet, la seva declaració de candidatura ara està en relació directa amb la renúncia del cap de l'Estat a un nou mandat dijous passat, quan va dir que no disputaria els comicis d'abril-maig del 2017. Abans d'aquesta renúncia, però, Valls ja havia manifestat la seva voluntat de presentar-se a les primàries anomenades oficialment com les primàries "de l'esquerra", però que de fet han estat concebudes pel Partit Socialista i que estan tenint poc èxit fora de la formació.

De fet, dos dels candidats d'esquerres a qui les enquestes donen més intenció de vot (el radical Jean-Luc Mélenchon i el liberal Emmanuel Macron) no tenen intenció de presentar-se a aquestes primàries, sinó anar directament a les presidencials.

L'entrada de Valls en la carrera de les primàries força Hollande a buscar un substitut al lloc de primer ministre, i en els últims dies han circulat diversos noms de membres del seu propi Executiu. En particular s'ha parlat dels titulars d'Interior, Bernard Cazeneuve, Defensa, Jean-Yves Le Drian, Agricultura, Stéphane Le Foll, Sanitat, Marisol Touraine, i Educació, Najat Vallaud-Belkacem.