La Interpol ha clavat una atzagaiada a la Policia espanyola a través de Twitter, després que aquesta ha detingut avui a Madrid William Browder, un inversor britànic molt crític amb Vladimir Putin, atribuint-ho a una verificació de l'agència policial internacional. La detenció de Browder ha estat rocambolesca, i ha estat posat en llibertat en pocs minuts.

El malestar de la Interpol amb la Policia espanyola ha transcendit a la xarxa. Tot ha començat quan aquesta s'ha escudat en la Interpol. "Bill Browder ha estat aquest matí sota custòdia policial durant el mínim temps necessari, després que ha estat verificat per Interpol Espanya que l'ordre de detenció dictada per les autoritats russes per evasió fiscal no era vàlida", ha indicat.

La Interpol s'ha molestat per aquest tuit que l'implicava en la detenció, i no ha dubtat a desmentir la Policia espanyola en públic. "No existeix i mai no ha existit cap notificació vermella per a Bill Browder. No es busca el senyor Browder a través d'Interpol", ha deixat anar.

La Policia Nacional espanyola ha detingut (i alliberat) aquest dimecres a Madrid William Browder seguint una ordre internacional d'arrest emesa des de Rússia que la mateixa Interpol havia rebutjat al 2013 i, de nou, el passat octubre, tot advertint als estats membres que ignoressin l'intent de Moscou de perseguir l'inversor a través de l'organització policial internacional.

Però la policia espanyola s'ha estimat més complir mecànicament les formalitats de l'ordre d'arrest, sense comprovar els antecedents del cas ni verificar els seus arxius. A més a més, ha ignorat o desconeixia que Browder és a Madrid per presentar proves al fiscal espanyol que s'ocupa de la màfia russa, José Grinda, sobre la "gran quantitat de diners del cas Magnitsky que va fluir a Espanya". "Ara que estic en llibertat, la meva missió continua", ha aclarit el britànic en una piulada.

Un portaveu de la Policia Nacional ha dit que Browder havia estat detingut per error i que es van adonar que l'ordre internacional ja no era vàlida un cop l'havien detingut i el tenien a comissaria.

El mateix Browder ha avançat al seu compte de Twitter la detenció. "La policia espanyola a Madrid m'acaba de detenir per una ordre d'arrest d'Interpol procedent de Rússia", ha escrit. En una altra piulada afegeix una fotografia del moment en què era traslladat en un cotxe policial.

Tanmateix, dues hores després han alliberat Browder, segons ha informat ell mateix via Twitter. "La Policia Nacional d'Espanya tot just m'ha alliberat després que el Secretari General de la Interpol de Lió els va aconsellar que no complissin amb l'última Notificació Roja de la Interpol russa", diu al tuit. "Aquesta és la sisena vegada que Rússia abusa d'Interpol en el meu cas", prossegueix.

Queixes a Rajoy

El cas ha preocupat la Gran Bretanya, on un ex espia rus i la seva filla, Sergei i Yulia Skripal, van ser atacats per un agent nerviós a Salisbury, al sud d'Anglaterra, al març. El govern britànic pensa que el Kremlin és darrera de l'atac. El ministre d'Afers Exteriors britànic, Boris Johnson, ha parlat amb Browder aquest mateix dimecres. En un tuit, ha enviat un missatge al seu homòleg rus: "Moscou hauria de concentrar-se a portar davant la justícia als responsables de l'assassinat de Magnitsky".

Guy Verhofstadt, president del grup parlamentari ALDE del Parlament Europeu, que aplega a partits liberals, s'ha queixat aquest dimecres en un tuit dirigit al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. "[És] Preocupant que la Rússia autocràtica pugui aconseguir que l'Espanya democràtica persegueixi algú que lluita per exposar els crims de Putin i els responsables de l'assassinat de #Magnistky. Els drets de Bill Browder han de ser protegits". En un tuit posterior, repiula el de Browder alegrant-se que l'hagin alliberat.

Browder i el seu fons, Hermitage Capital Management, van arribar a ser els més grans inversors estrangers a Rússia a finals de la dècada passada. Des del 2009 encapçala una campanya per exposar la corrupció de l'administració Putin, a qui culpa de la mort de Sergei Magnitsky, un advocat empleat seu. Magnitsky va ser empresonat per acusacions tingudes per falses i es considera que va morir després de ser torturat. A la fotografia es veu Browder en una acció davant el consolat de Rússia a Toronto, al Canadà, al 2016.

Browder va moure cel i terra fins que el Congrés dels EUA va aprovar la "Llei Magnitsky", que imposa sancions concretes (congelació de fons, prohibició de viatjar, etcètera), a diversos personatges poderosos de l'entorn de Putin, que té la llei i al seu promotor entre cella i cella. L'empresari i inversor va ser condemnat el 2013 per un tribunal rus a nou anys de presó per frau i evasió d'impostos. Interpol es va negar a ordenar el seu arrest des del primer moment en considerar-la una pena "de naturalesa predominantment política".

L'afer Magnitsky ha retornat a les primeres pàgines arran de l'investigació especial que se segueix contra la campanya de Donald Trump, per saber si l'ara president dels EUA coneixia els tràfecs de Rússia per ajudar-lo a guanyar les eleccions o havia pactat. Un dels fils del cas és la reunió del fill i del gendre de Trump amb una advocadessa russa que, justament, havia dirigit una campanya contra la "Llei Magnitsky".