A només tres dies per les eleccions presidencials franceses, i amb les enquestes totalment en contra, la ultradreta no es rendeix i, hàbilment, ha jugat una última carta: estendre el rumor que el seu contrincant té un compte en un paradís fiscal per evadir impostos. Ho va deixar anar aquest dimecres la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, en el debat televisat que va mantenir amb el socioliberal Emmanuel Macron, i aquest dijous ja s'ha convertit en el tema central de la campanya.

Va ser a la recta final del debat quan Le Pen va deixar anar: "espero que no coneixem que vostè té un compte 'offshore' a les Bahames". Poc abans, el rumor s'havia començat a difondre ja per les xarxes socials. Tot i que Macron va ensortir-se’n durant el debat, negant la màxima, i recordant que Le Pen té comptes pendents amb la justícia -en referència a les suposades feines fictícies al Parlament Europeu-, l'acusació ja havia calat entre a l'opinió pública. 

A més, l'acusació ja venia agitada pels dubtes que ja hi havia sobre la figura Macron, qui va guanyar milions d'euros com a banquer, però que en canvi va presentar un dels patrimonis més baixos dels candidats a la primera volta de l’Elisi.

Per contrarestar la campanya, Macron ha presentat ja una querella per falsificació i difusió de documents falsos destinat a influir en les eleccions, i ha acusat la seva rival de voler alimentar un rumor com a últim recurs per reduir la diferència de vots que li donen les enquestes. El candidat ha assegurat que aquest recurs, el de llençar una informació falsa a les xarxes socials per donar a la candidata l'oportunitat d'utilitzar-la, és un clàssic de l'extrema dreta.

Rússia i Donald Trump

De fet, sembla que la història es repeteix. Al mateix temps que Le Pen llençava l'acusació sobre el seu contrincant, la seva parella i vicepresident del partit, Louis Aliot, assegurava en una entrevista, l'existència de dues pàgines web nord-americanes que demostraven el frau fiscal del candidat de En Marché!. Unes informacions que aportaven uns documents, falsos segons la campanya de Macron, que demostrarien uns comptes a les Illes Caiman -no a les Bahames com havia afirmat Le Pen-. 

La informació sortia d'unes webs properes al president Donald Trump, i poc després, diversos mitjans de comunicació russos que publiquen informació en francès ja es feien ressò de la notícia. Els paral·lelismes amb la campanya de les eleccions nord-americanes, que va enfrontar Donald Trump i Hillary Clinton, són innegables. L'estrany triangle entre Trump, Putin i Le Pen, a tres dies de les eleccions. 

Però, malgrat que les etiquetes de Twitter "#MacronCacheCash" (Macron amaga diners) i "#Macrongate" van agafar una forta volada durant el debat televisiu, els analistes i les enquestes coincideixen en dir que Macron va guanyar el debat i en va sortir reforçat, davant dels 16 milions d'espectadors que el van seguir. A més, les últimes enquestes, algunes de les quals ja recullen parcialment les opinions posteriors al debat, donen la victòria a Macron per una ampli avantatge. L'última, publicada aquesta tarda i feta per Paris Match, Sud Radio i CNEWS, amplia encara més l'avantatge de Macron, situant-lo en un 61% dels vots, i deixant Le Pen a només un 39%. 

França Marianne 1 2
ELECCIONS PRESIDENCIALS Votar contra la intel·ligència a França Natàlia Rodríguez