L'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva ha estat condemnat aquets dimecres a nou anys i mig de presó per un tribunal de primera instància, per la seva implicació en la xarxa de corrupció que va operar en Petrobras, segons van informar fonts oficials. La sentència va ser dictada pel jutge Sergio Moro, responsable de les investigacions sobre la colossal trama corrupta destapada al si de la petroliera estatal, que va trobar Lula culpable dels delictes de corrupció passiva i blanqueig de diners.

Aquesta és la primera condemna que rep l'exmandatari, que encara respon en unes altres cinc causes penals obertes per la Justícia, la majoria d'elles relacionats amb el cas Petrobras. En el cas de la sentència dictada aquest dimarts, Lula era acusat per la Fiscalia de corrupció passiva i blanqueig de diners per suposadament haver rebut 3,7 milions de reals (1,1 milions de dòlars) en suborns arran de contractes subscrits entre la constructora OAS i Petrobras.

El pagament s'hauria materialitzat en la reserva i reforma d'un apartament tríplex al balneari de Guarujá, al litoral de l'estat de São Paulo, i el pagament de l'emmagatzemament dels regals rebuts durant la seva gestió (2003-2010). L'immoble apareix en els registres com a propietat de la constructora OAS, una de les implicades en l'escàndol de Petrobras, però segons l'acusació el veritable amo seria Lula, que l'hauria rebut en concepte de suborn, és a dir, a canvi de "favors" fets des del poder a aquesta constructora.

Malgrat la condemna, l'exmandatari encara podria aspirar a ser candidat per a les eleccions generals de 2018, la qual cosa només seria impedit si la sentència fos ratificada en segona instància. Lula apareix actualment com el líder més valorat en les enquestes i tot i que encara no ho ha fet oficial, ha manifestat en repetides ocasions el seu desig de tornar a competir en uns comicis.

A més de les causes ja obertes, Lula podria arribar a ser investigat en uns altres sis processos més, segons va sol·licitar el Tribunal Suprem amb base en confessions fetes per exdirectius del grup Odebrecht, i també està esquitxat per revelacions d'executius del grup JBS. En aquest últim cas, pels testimonis donats pels amos d'aquesta empresa, la Fiscalia també ha presentat una denúncia formal per corrupció passiva contra l'actual mandatari, Michel Temer, qui podria ser desposseït del càrrec si el Congrés avala l'inici d'un judici penal.