La situació judicial de l'expresident del Brasil i Premi Internacional Catalunya Luiz Inácio Lula da Silva s'ha complicat avui després que el magistrat responsable de les investigacions del cas Petrobras obrís un procés en contra seu en acceptar la denúncia per corrupció i blanqueig de diners.

Es tracta de la primera denúncia acollida pel jutge Sergio Moro, de Curitiba (sud), contra Lula, qui ja està processat en un procés paral·lel d'"obstrucció a la justícia" en un tribunal de Brasília per suposadament haver ofert diners pel silenci d'un dels testimonis que col·laboren amb les investigacions de la corrupció de Petrobras.

L'acusació per corrupció i blanqueig de diners, presentada la setmana passada per la Fiscalia i acceptada avui pel jutge, assenyala que Lula va rebre favors de la constructora OAS, ja condemnada per les desviacions en l'estatal, a canvi de ser afavorida amb contractes en obres de la petroliera estatal.

Segons la Fiscalia, OAS va acceptar reformar i moblar un apartament a la platja pel qual Lula només va consignar una quota inicial, així com pagar per cinc anys el dipòsit llogat per l'expresident per guardar els regals personals que va rebre durant el seu Govern.

També la dona

A més de Lula, el jutge Moro també va obrir processos contra l'esposa de l'exmandatari, Marisa Leticia Lula da Silva; el president de l'Institut Lula, Paulo Okamoto; l'expresident de la constructora OAS Leo Pinheiro i uns altres quatre executius d'aquesta empresa.

Moro, a qui Lula acusa de ser "parcial" en el cas, ha assegurat avui a la seva interlocutòria que existeixen "prou indicis" per acceptar la denúncia de la Fiscalia, qui va considerar l'expresident com el "comandant màxim" de la trama de corrupció en Petrobras.

"Els elements probatoris encara són qüestionables, però, en aquesta fase preliminar, no s'exigeix que la demostració de la responsabilitat criminal sigui concloent sinó que es demostri justa causa (per obrir el procés)", va agregar el jutge en la seva decisió.

Apartaments i un balneari

El cas es refereix a un apartament de tres pisos a Guarujá, un balneari al litoral de l'estat de São Paulo, pel qual Lula va pagar una quota inicial, però del qual nega ser propietari com creu la Fiscalia.

La defensa de l'expresident ha sortit al pas de la denúncia i ha afirmat avui que la decisió de Moro no els va sorprendre a causa de l'històric del jutge, atribuït per ells, de "persecució i violació de les garanties fonamentals". Va insistir, així mateix, que la denúncia manca de proves i va acusar Moro d'"imposar" a Lula un crim que "mai" va cometre.

L'institut que dirigeix l'excap d'estat, per la seva part, va qualificar d'"insostenible" i "inversemblant" l'acusació contra Lula, qui també és investigat en unes altres dues causes per suposadament haver rebut beneficis d'empreses que van desviar recursos de la petroliera.

"Després de dos anys d'investigació que han embolicat 300 agents de la Fiscalia, de la Policia i de l'ens recaptador d'impostos no s'ha trobat res per relacionar Lula amb les desviacions de Petrobras. Cap compte secret al Brasil o a l'exterior, cap empresa fantasma, cap pagament il·legal, directe o indirecte", assenyala l'institut.

Cacera judicial

Considerat per si mateix com a víctima d'una "cacera judicial", Lula ha portat la seva defensa a l'exterior i el juliol passat va denunciar davant de la Comissió de Drets Humans de l'ONU una "persecució jurídica" i un "abús de poder" per part del jutge Moro.

L'objectiu d'aquesta "cacera", segons el mateix Lula, és apartar-lo de l'escenari polític de cara a les eleccions presidencials del 2018, una cita la presència de la qual ha estat deixada en obert per l'exmandatari.

En cas que Lula fos condemnat per Moro en primera instància i pel Tribunal Regional Federal en segona, Lula quedaria inhabilitat per presentar-se a càrrecs públics per un període de vuit anys, segons estableix la llei brasilera.