Dia duríssim per al president de Colòmbia i últim premi Nobel de la Pau, Juan Manuel Santos. L'escàndol de la corrupció ha esquitxat directament el seu partit. El gerent de la seva campanya en les eleccions del 2014, Roberto Prieto, va confirmar que la constructora brasilera Odebrecht havia pagat una enquesta i els cartells de la campanya del 2010 de l'actual president.

La Llei Electoral de Colòmbia prohibeix terminantment l'acceptació d'ajuts econòmics per part de qualsevol empresa estrangera. Odebrecht està en aquests moments sent investigada per suborns a diversos països d'Amèrica Llatina. Prieto va admetre que com es van rebre aquests diners, els cartells electorals havien estat comprats de forma irregular.

Una mica abans que el seu govern decretés la liquidació de la filial de Gas Natural al seu país i que felicités el ciclista Nairo Quintana per guanyar la Tirrè-Adriàtic, a més d'anunciar el dur cop que la Policia i l'Exèrcit van donar a l'ELN en capturar un dels seus caps, Santos va utilitzar el seu compte de Twitter per negar que sabés res d'una ajuda financera per part de l'empresa brasilera Odebrecht a la campanya a la presidència del 2010.

"Condemno –de la manera més emfàtica– els fets revelats al voltant de la meva campanya del 2010. Demano als involucrats que assumeixin la seva responsabilitat", va escriure el president que, a continuació, va adjuntar un vídeo en què estenia la seva explicació.

Com era d'esperar, Santos va dir que no sabia res de res. Va expressar la seva condemna pel fet, que va qualificar de vergonyós i va demanar disculpes als colombians. Va dir que no va autoritzar ni va tenir coneixement d'unes gestions que havia exigit que es fessin dins de les normes ètiques de la campanya. El president va titllar això últim d'una violació que, segons va comentar, no suposa ni pot suposar que la gent entengui que això implica fets de corrupció en el seu govern. Per això va demanar a les autoritats competents que investiguin totes les decisions de la seva administració i sancionin els responsables de qualsevol acte de corrupció.

La congressista líder d'Aliança Verda, Claudia López, que s'ha erigit en la veu castigadora de la majoria política colombiana i està portant a terme una campanya de firmes per propulsar una consulta popular anticorrupció, va ser la primera a manifestar la seva crítica a Santos. "Ens estem unint perquè els Santos, Vargas, Uribes i altres de corruptes d'Odebrecht mai més no governin malament Colòmbia", va escriure en el seu compte de Twitter.

López també va demanar en un programa de ràdio sancions exemplars, inclosa una restricció perquè els partits que aparentment van rebre finançament d'Odebrecht el 2010 i 2014 no puguin presentar cap candidat en les pròximes eleccions.

"Una altra vegada hem tornat al cuentico que tot va ser a la seva esquena", va dir Claudia López. "Ni Uribe (expresident) no va saber del finançament il·legal d'Odebrecht, ni Santos tampoc. Que no ens creguin ximples! No tornem a permetre que des de fora, amb finançament il·legal, indegut, amb frau electoral, es continuïn imposant presidents a Colòmbia".