Un incident a la frontera del Golan ha iniciat aquest dissabte la pitjor escalada de guerra dels últims anys entre Israel i Síria. Pitjor encara, la culpa és de l'Iran. El resultat ha estat un caça israelià i un dron iraní tombats i vuit instal·lacions militars sirianes i iranianes destruïdes.

A les 04.30 de la matinada hora local (02.30 a Barcelona), un helicòpter d'atac Apatxe de l'exèrcit d'Israel ha interceptat un dron (avió no tripulat) al seu espai aeri. Una hora més tard, caces israelians ha atacat la instal·lació des d'on era controlat l'aparell, a prop de la ciutat siriana de Palmira. Segons l'Exèrcit israelià, operatius iranians manejaven el dron i seu era el post de comandament destruït.

L'atac ha activat les defenses antiaèries sirianes, que han fet caure un F16 israelià. L'aparell va estavellar-se al nord de Galilea (foto). Els pilots van poder saltar abans, encara que un té ferides greus.

"Síria ha decidit d'implicar-s'hi encara que l'atac es dirigia a infraestructures iranianes", ha dit Jonathan Conricus, un portaveu militar israelià.

En represàlia per haver fet caure el seu avió, Israel ha llançat un segon atac a gran escala, aquesta vegada tant contra objectius iranians com sirians als voltants de Damasc. L'ofensiva va destruir vuit blancs de la Quarta Divisió de les Forces Armades de Síria, tres bateries de defensa aèria i quatre objectius iranians, segons l'Exèrcit israelià, que ha confirmat també la mort de diversos soldats de l'Iran en l'atac.

Síria va tornar a respondre, tot llançant entre 16 i 20 míssils antiaeris sense produir danys als caces israelians, segons la mateixa font.

Jugar amb foc

"L'Iran i Síria juguen amb foc", ha avisat el portaveu militar israelià, per a qui Israel no busca una escalada militar, però "està plenament preparat per a tots els escenaris" i "continuarà atacant quan sigui necessari".

El Ministeri d'Exteriors iranià ha negat que el dron hagi penetrat en l'espai aeri israelià i va titllar de "ridícul que Israel l'hagi interceptat", segons Bahram Qasemi, un portaveu del ministeri. "L'Iran només proporciona assessoria militar a Síria", va afegir a la televisió estatal iranià.

L'exèrcit sirià, per la seva part, ha dit que el dron duia a terme una missió de rutina contra el Daesh en l'espai aeri sirià, segons la web Al-Manar. "El dron de què parla el règim sionista operava en espai aeri sirià. Es va enlairar de l'aeroport de Tifur i duia a terme una missió ordinària anti-Daesh a Síria".

El primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, i el titular de Defensa, Avigdor Lieberman, es van desplaçar fins a Tel Aviv per a una reunió de seguretat d'emergència.

Incident molt greu

Aquest incident és el més greu dels últims anys. Israel, a més, no patia pèrdues aèries des de principis dels 80. La d'aquest dissabte seria una taca en el seu prestigi, de la qual els seus veïns prendrien bona nota, si es confirma que l'avió israelià va ser tombat directament pels míssils sirians.

L'especialista de Defensa del diari progressista Haaretz, Amos Harel, ha explicat que Síria està guanyant confiança amb aquests atacs, i que Israel ha "de repensar la seva estratègia i les implicacions tàctiques davant d'aquesta nova situació".

L'expilot de la Força Àrea israeliana Reuven Ben Shalom creu que es viuen "dies de batalla", que poden durar diverses jornades, però no veu raons "per anar ara a una guerra".

L'organització International Crisis Group va publicar aquesta setmana un informe on alerta del deteriorament de la contenció en la línia divisòria nord dels Alts del Golan, ocupats per Israel, i de les possibilitats d'un conflicte bèl·lic davant d'"un error de càlcul".

"Estem davant d'un cicle d'acció i reacció, en la qual les parts assumeixen més riscos que fins ara: Iran per a millorar la seva intel·ligència sobre Israel; Israel per a delimitar les línies vermelles que protegeixen el seu espai aeri, i Síria per a protegir el seu espai aeri d'atacs aeris israelians", ha dit Ófer Zalzbergel, analista de Crisis Group, a l'agència Efe.

Reacció russa

El Govern israelià ha expressat la seva creixent preocupació per l'augment de la influència iraniana a Síria i també de la milícia xiïta libanesa Hezbollah, que combat al costat de les forces del president sirià, Bachar Al Assad.

L'executiu israelià manté contacte amb Rússia, aliada d'Al Assad, perquè contingui a sirians i iranians lluny de territori israelià.

El Ministeri d'Afers Estrangers de Rússia està seriosament preocupat pels esdeveniments i ha demanat moderació. "Fem una crida forta a totes les parts involucrades perquè evitin qualsevol acte que compliqui encara més la situació. La integritat territorial de Síria i altres estats a la regió ha de ser respectada incondicionalment", ha dit en una nota oficial.