Les reaccions internacionals contra el decret antiimmigració de Trump es van acumulant. Els mitjans crítics amb Trump, com era d'esperar, han carregat contra la mesura: el New York Times l'ha qualificat de "covarda" i de "perillosa". Però fins i tot els líders que s'havien mostrat més comprensius amb Trump han reaccionat. La primera ministra anglesa, Theresa May, ha demanat als seus ministres d'Afers Estrangers i d'Interior que es posin en contacte amb els seus homòlegs nord-americans per pressionar-los contra l'aplicació d'aquestes mesures, i els ha encarregat avaluar com afectarà el decret als anglesos amb doble nacionalitat. El líder laborista britànic, Jeremy Corbyn, ha demanat que se suspengui la visita de Trump a la Gran Bretanya prevista per a aquest any. L'alcalde de Londres, el musulmà Sadiq Khan, ha considerat "vergonyosa" la mesura.

La UE en contra

El govern alemany també ha reaccionat d'immediat i ha afirmat que "la guerra contra el terrorisme no justifica que es col·loqui sota sospita generalitzada a persones en funció d'una determinada procedència o religió". A més a més, ha mostrat la seva preocupació per com afectarà aquesta mesura als alemanys amb doble nacionalitat. També el govern belga demanarà explicacions al govern nord-americà pel veto als ciutadans de països musulmans. I François Hollande, el president francès, va demanar una resposta contundent d'Europa a les disposicions de Trump.

Doble nacionalitat

Una de les preocupacions més grans dels governs d'Occident és veure com afectarà aquesta decisió als seus ciutadans que tenen doble passaport. El ministre d'Afers Exteriors suís ha protestat per aquesta mesura, ha indicat que va en un sentit erroni i ha advertit que es reserva el dret a aplicar les mesures necessàries per defendre els drets dels ciutadans suïssos amb doble passaport que es vegin afectats per aquesta mesura. L'oficina del primer ministre del Canadà, malgrat tot, ha assegurat que, després de mantenir contactes amb les autoritats nord-americanes, aquestes li han assegurat que la mesura no afectarà els canadencs amb doble passaport, però que sí que tindrà efecte per als ciutadans dels set països afectats que resideixen al Canadà.

Reacció de països àrabs

En els propers 90 dies, si el decret es manté, no podran entrar als Estats Units els ciutadans de set països: l'Iran, l'Irak, Síria, el Iemen, Líbia, el Sudan i Somàlia. El país que ha reaccionat amb més contundència és l'Iran, el país que rebia el 40 % dels visats emesos per als set països afectats pel decret. El govern iranià ja ha advertit que aprovaria un decret per prohibir als ciutadans dels Estats Units l'entrada al seu país. També el Sudan ha mostrat la seva indignació pel decret, que es posa en vigor en un moment en què semblava que s'anaven a reactivar les relacions entre el Sudan i els EUA, després de molts anys d'embargament. Ara bé, el cas més greu, per Trump, és la reacció a l'Iraq. Alguns influents grups xiïtes han avisat que el govern iraquià podria prohibir l'entrada al seu país dels ciutadans dels Estats Units, i que es replantejaria la presència de tropes nord-americanes al seu territori.

Rússia, l'excepció

En canvi, Vladímir Putin no ha qüestionat les polítiques migratòries de Donald Trump. De fet, el govern rus també és partidari d'incrementar el control sobre els immigrants que procedeixen dels països musulmans, especialment dels de l'Àsia Central. Trump confia, justament, que la col·laboració entre Rússia i els Estats Units permeti acabar ràpidament amb el Daesh. Per la seva banda, la IATA, l'Agència Internacional del Transport Aeri, ha advertit a les aerolínies que el decret de Trump afecta també el personal de cabina, i que per tant els tripulants dels set països afectats no poden volar cap als Estats Units. La IATA ha protestat perquè aquesta mesura produirà grans pèrdues a les companyies i provocarà molts problemes per tal d'ajustar les tripulacions.