La Casa Blanca ha informat avui que el president dels Estats Units, Donald Trump, va pagar 38 milions de dòlars en impostos sobre uns ingressos superiors als 150 milions en la seva declaració fiscal de l'any 2005, una taxa del 25 %.

El Govern va voler avançar-se així a la cadena MSNBC, que aquesta tarda ha anunciat haver obtingut una part de la declaració d'impostos del president amb la intenció de divulgar-la.

"Saps que estàs desesperat per les audiències quan estàs disposat a trencar la llei per impulsar un tema sobre dues pàgines d'una declaració d'impostos de fa més d'una dècada", ha dit la Casa Blanca, amb referència a MSNBC.

Trencar la tradició

Trump va trencar durant la passada campanya electoral una tradició complerta per tots els candidats a la Casa Blanca en les últimes quatre dècades de publicar les seves declaracions d'impostos com a mostra de transparència cap a l'electorat. El llavors candidat va anar posposant la publicació de les seves declaracions durant setmanes amb l'excusa que l'hi estaven auditant, però finalment mai no ho va fer.

Setmanes abans de les eleccions, el The New York Times ja va publicar la declaració fiscal de 1995 de Trump amb què va constatar que l'ara president va aconseguir eludir el pagament d'impostos federals durant dues dècades després de presentar 916 milions de dòlars en pèrdues.

En el seu comunicat, la Casa Blanca va defensar que abans de ser president, Trump "va ser un dels empresaris de més èxit del món" que va provar de "no pagar més impostos que els legalment requerits".

Depreciació

La Casa Blanca va recordar que el 2005 la construcció, el principal negoci de Trump, va patir una "depreciació a gran escala", i va justificar d'aquesta manera que la taxa impositiva del president fos del 25 %, inferior a la corresponent pels seus ingressos.

Més enllà del contingut dels documents filtrats, el Govern va acusar els mitjans de comunicació de "deshonestos" i va advertir que és "totalment il·legal robar i publicar declaracions d'impostos". La declaració divulgada per MSNBC la va obtenir David Johnston, un periodista d'investigació guanyador el 2001 d'un Pulitzer.

Johnston va dir que la còpia de la declaració li va arribar al correu de forma anònima i va obrir la possibilitat que fos el mateix cercle de Trump el que la filtrés en benefici dels seus propis interessos.