L'Alta Comissió Electoral del Kurdistan iraquià ha anunciat avui que més del 92% dels votants van dir 'sí' en el referèndum d'independència que es va celebrar el passat dia 25 en aquesta regió, malgrat l'oposició del Govern central de Bagdad i de la comunitat internacional. En una roda de premsa a la capital kurda, Erbil, el cap d'aquest organisme, Handarin Mohamad, va dir que el 92,73 % dels poc més de tres milions de persones que van anar a les urnes va donar suport a la independència, en una consulta amb un percentatge de participació del 72,16 %.

A més, un 7,27 % es va decantar pel 'no' i es va registrar un 1,21 % de vots nuls en el referèndum, en el que estaven cridades a les urnes quatre milions de persones a la regió autònoma i als territoris disputats entre el Govern kurd i l'iraquià, com la província de Kirkuk. Mohamad va destacar que el procés electoral "es va desenvolupar amb èxit i sense problemes o irregularitats" i que els observadors internacionals que van anar a supervisar la consulta van ser testimonis d'això.

Entre els observadors convidats per l'Alta Comissió Electoral, van estar els polítics bascos Jon Iñarritu, d'Euskal Herria Bildu (EH-Bildu), i Mikel Burzako, responsable de l'àrea de Relacions Exteriors del Partit Nacionalista Basc (PNB).

El cap de la comissió va destacar que les resultats seran considerats definitius quan siguin confirmats pel Tribunal d'Apel·lacions del Kurdistan, però no va detallar la data.

Sense declaració d'independència


Les autoritats kurdes van destacar en dies passats que la independència no seria declarada després de conèixer-se els resultats, sinó que estaven disposades a dialogar amb Bagdad sobre les "qüestions pendents", entre elles el Govern dels territoris que administrativament són iraquians, però que estan sota control de les forces kurdes.

Per la seva part, el primer ministre iraquià, Haidar a l'Abadi, ha demanat avui a les autoritats kurdes que anul·lin el referèndum i acudeixin a dialogar, partint de la Constitució iraquiana, que estableix que el país és un Estat federal.