L’expresident Robert Mugabe tindrà immunitat i pensa quedar-se a Zimbàbue, tal com ha informat aquest divendres el diari local Newsday després de consultar fonts polítiques, les quals han assegurat també que el tracte assolit inclou garanties de seguretat jurídica per la seva esposa, Grace Mugabe.

 

Tampoc es prendran accions contra els negocis del líder veterà, de 93 anys, que va ostentar el poder a Zimbàbue durant 37 anys.

La garantia d’immunitat podria descartar que l’expresident opti per exiliar-se del país amb la seva esposa, quelcom sobre el que s’havia especulat intensament en els darrers dies, amb destinacions possibles que anaven des de la veïna Sudàfrica a Singapur (on posseeix actius i on viatja seguit per rebre tractament mèdic).

Futur incert per als aliats polítics de Grace Mugabe, titllats de criminals

El futur és incert, però, per als ministres i aliats polítics de Grace Mugabe – la facció coneguda com G40 – que ha van ser detinguts, com el ministre d’Educació Superior, Jonathan Moyo.

Els favorables a la caiguda de Mugabe, així com els comandaments militars, es van referir a ells com “criminals” de l’entorn del president durant els dies que va durar la crisi a Zimbàbue.

De fet, la influència d’aquests suposats “criminals” sobre el president i el dany que havien provocat a l’economia i el benestar del país van ser adduïts com principals motius de l’aixecament militar contra el Govern de la setmana passada i de la destitució de Mugabe com líder del seu propi partit, la Unió Nacional Africana de Zimbàbue-Front Patriòtic (ZANU-PF).

Mugabe es reuneix amb el seu successor provisional

El successor de Mugabe en el poder, l’exviceprimer ministre Emmerson Mnangagwa, jurarà avui com president provisional de Zimbàbue en una gran cerimònia a un estadi de la capital, Harare. Es desconeix si el seu antecessor acudirà a la presa de jurament, a la que sí que està previst que hi assisteixin representants d’altres països i d’organitzacions internacionals.

Mugabe i Mnangagwa van mantenir aquest dijous una reunió per discutir els detalls sobre aquest període de transició. El cap de Premsa, George Charamba, va declarar que “ell (Mnangagwa) va assegurar a la família presidencial no només la seva seguretat i benestar, sinó la preservació de la llei i l’ordre al país”.

“L’expresident necessita temps per descansar arran dels agitats events pels que ha passat aquesta setmana i mitja, i podria no assistir a la presa de possessió. Li va expressar al futur president els seus bons desitjos i suport” va concluir Charamba.