El president dels Estats Units, Donald Trump, ha tornat a ficar la pota i ha generat molta polèmica en referir-se irònicament a una senadora demòcrata com a "Pocahontas" durant una trobada a la Casa Blanca amb indígenes navaho que van servir el país durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

Trump sol referir-se a la legisladora Elizabeth Warren amb el nom de Pocahontas -una famosa jove nadiu americana del segle XVII- per burlar-se de les presumptes arrels indígenes de la senadora progressista, i va reprendre aquest costum en rebre al Despatx Oval cinc veterans navaho.

"Vostès van ser aquí molt abans que cap de nosaltres hi fóssim", va dir Trump sobre els nadius americans, que durant la Segona Guerra Mundial van desenvolupar un codi basat en l'idioma navaho per enviar missatges xifrats i impedir així que l'enemic els entengués si aconseguia interceptar-los.

"Encara que tenim una representant al Congrés que, segons diuen, ha estat aquí des de fa molt temps. L'anomenen Pocahontas", va agregar el president, amb els veterans navaho al costat.
Trump indígenes EFE
La senadora Warren no va tardar en reaccionar, va assegurar en una entrevista amb la cadena MSNBC que és "profundament lamentable que el president dels Estats Units no pugui aguantar ni tan sols una cerimònia d'homenatge a aquests herois sense haver de deixar anar un insult racial".

Preguntada per aquestes crítiques, la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, va indicar durant la seva conferència de premsa diària que "no era la intenció del president" emetre cap "insult racial" davant dels indígenes navaho.

"El que molta gent considera ofensiu és que la senadora Warren mentís sobre els seus orígens per impulsar la seva carrera", va afirmar Huckabee Sanders, que va subratllar que Trump ssent "un respecte extrem" pels nadius americans que va rebre a la Casa Blanca.

Warren, una de les figures més destacades del partit demòcrata, va dir el 2012 que tenia arrels natiu americanes, i que la seva família havia transmès les històries d'aquests indígenes durant generacions, però no s'han trobat documents que corroborin aquesta afirmació.

Això, i el fet de què l'ara senadora s'identifiqués com a nadiu americana en el directori de l'Associació d'Escoles de Dret dels EUA, van portar a alguns conservadors, entre ells Trump, a acusar-la d'haver mentit sobre aquest punt per avançar en la seva carrera, una cosa que ella sempre ha negat.