El Govern de Donald Trump ha adduït aquest diumenge que el Pacte Mundial sobre Migració de la ONU, en el qual els Estats Units s’havia compromès a participar sota l’Administració Obama, és “incoherent” amb les seves polítiques migratòries, i ha anunciat que es retira per incompatibilitat amb la seva sobirania.

La Declaració de Nova York, que dóna peu al pacte, “conté nombroses disposicions que són incoherents amb les polítiques americanes de immigració i refugiats, i els principis d’immigració de l’Administració Trump” ha explicat la missió dels Estats Units en un comunicat.

Els líders internacionals van acordar en aquella resolució, firmada per 193 països en la cimera sobre refugiats i emigrants celebrada a Nova York en setembre de 2016, negociar una sèrie de mesures per garantir uns fluxos més “segurs, ordenats i legals”.

La iniciativa, impulsada per Mèxic i Suïssa, va ser recolzada pel llavors mandatari nord-americà, Barack Obama, i acollida pel secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, com un dels majors reptes de la organització per l’any vinent.

La decisió dels Estats Units es produeix un dia abans que la ONU celebri una cimera preparatòria del conveni a Puerto Vallarta (Mèxic), on comença una fase centrada en revisar la informació de la que disposen els països i participar en un anàlisi constructiu.

Trump trenca amb un pacte suportat unànimement

Trump ha decidit, segons la Missió dels Estats Units, finalitzar la participació del país en el pacte, que previsiblement anava a obtenir un consens unànime en l’organisme internacional el setembre de 2018, en una cimera de caps d’Estat i de Govern prèvia al debat d’alt nivell de l’Assemblea General.

L’ambaixadora nord-americana davant de la ONU, Nikki Haley, ha al·legat que “el plantejament” global de la Declaració de Nova York “simplement no és compatible amb la sobirania” del país i que el seu govern és el que decidirà “com controlar de la millor manera” les fronteres i qui les travessa.

“Cap país ha fet més que els Estats Units i la nostra generositat continuarà. Però les nostres decisions en política migratòria han de ser preses sempre per nord-americans i només per nord-americans” ha declarat en un comunicat Haley, qui a la seva vagada ha expressat “orgull” nacional per “l’herència migratòria” del país.

El secretari del Departament d’Estat, Rex Tillerson, ha reiterat les paraules de l’ambaixadora assenyalant que la primera obligació d’un Estat sobirà és “assegurar que la migració és segura, ordenada i legal”.

En rebuig al conveni humanitari de la ONU, Tillerson ha declarat que els Estats Units no poden suportar “de bona fe” un procés que “soscava” el seu “dret de sobirania” a reforçar lleis migratòries i garantir la seguretat de les seves fronteres.

La comunitat internacional lamenta la decisió de Trump

El president de l’Assemblea General, Miroslav Lajcák, ha lamentat la decisió dels Estats Units, al seu judici un actor “fonamental” en l’elaboració del pacte per la seva “experiència” històrica i per ser el país que acull al major nombre de migrats internacionals del món.

Així mateix, el diplomàtic eslau ha recalcat que “cap Estat pot gestionar la migració internacional pel seu compte” i que la ONU no hauria de “perdre aquesta oportunitat de millorar les vides” dels 60 milions de persones que es calcula que estan desplaçades en el món.

Polèmiques polítiques migratòries de Trump

Des que Trump va arribar a la Casa Blanca, els Estats Units s’han retirat de diferents pactes internacionals com a conseqüència de decisions unilaterals de la seva administració, els més destacats l’Acord del clima de París i l’Acord d’Associació Transpacífic (TTP), o organitzacions com la UNESCO.

La política migratòria ha estat una de les qüestions a les que més ha prestat atenció el president nord-americà, que ja durant la campanya electoral va prometre construir un mur amb Mèxic i un cop assumit el seu càrrec ha posat en marxa restriccions en els viatges als Estats Units.

De moment l’Administració que dirigeix ha impulsat fins a tres vetos migratoris, el darrer proclamat el setembre i que restringeix l’ingrés de ciutadans de Corea del Nord i de funcionaris de Veneçuela als Estats Units.