La ciutat de Nova York i els seus voltants s'enfronten en les pròximes hores a 'Stella', una gran tempesta hivernal que recorrerà el nord-est dels EUA i que, segons les previsions meteorològiques, deixarà fins a 60 centímetres de neu.

"A causa de l'acumulació intensa de neu, no esperin veure el color negre de l'asfalt durant un temps", ha destacat l'alcalde de la ciutat, Bill de Blasio, en una roda de premsa en la qual va declarar l'estat d'emergència a partir de la mitjanit.

 

La neu començarà a caure a un ritme d'entre 5 i 10 centímetres per hora i en total es preveu que la tempesta acumuli entre 40 i 50 centímetres, va explicar De Blasio, qui va afegir que en alguns punts es registraran fins a 60 centímetres.

L'acumulació de neu "en un període de temps concentrat" suposarà un "tremend repte" per al dispositiu d'emergència, desplegat en dos torns de 12 hores compostos de 2.400 treballadors cada un. Així mateix, l'operatiu engegarà 689 màquines per escampar sal, va dir l'alcalde.

Inundacions a Staten Island, Brooklyn, Queens i Bronx

A més de les fortes nevades d'aquest dimarts, per als propers dos dies s'esperen ratxes de vent que poden assolir els 88 quilòmetres per hora i inundacions en algunes parts dels districtes novaiorquesos de Staten Island, Brooklyn, Queens i Bronx.

Durant el pic de la tempesta hivernal, que anirà acompanyada de condicions de visibilitat adverses, treballaran en l'operatiu 1.600 llevaneu, va desgranar la comissària de Salut Pública de la ciutat, Kathryn Garcia.

De Blasio va instar els ciutadans a evitar les carreteres per la seva pròpia seguretat i per facilitar la feina en situacions d'emergència als treballadors de seguretat pública. "Si surten fora, que sigui pel temps més limitat possible i si viatgen utilitzin el transport públic, però el millor que poden fer és quedar-se a casa", va alertar l'alcalde.

El metro de Nova York, que utilitzen diàriament uns sis milions de persones, funcionarà sense restriccions en les vies subterrànies, però es tallarà el servei en els trams a l'aire lliure des de les 04.00 hora local de dimarts.

No obstant això, multitud d'espais a la ciutat de Nova York i voltants han anunciat que romandran tancats aquest dimarts, des d'escoles, museus i biblioteques fins a la seu de Nacions Unides.

Emergència als estats de Nova York, Nova Jersey i Connecticut

El temporal de neu "Stella" va forçar els governadors dels estats de Nova York, Andrew Cuomo; Nova Jersey, Chris Christie, i Connecticut, Dannel Malloy, a declarar avui l'estat d'emergència.

Els governadors van coincidir a apressar els conductors a extremar la precaució o evitar les carreteres sota condicions meteorològiques "amenaçadores", segons Christie, perquè els treballadors de seguretat pública puguin atendre situacions d'emergència.

El governador de Connecticut, a més, ha firmat una ordre de prohibició de viatges en tot l'estat que començarà a les 05.00 hora local de dimarts (09.00 GMT). Els governadors dels tres estats dels EUA van anunciar que els empleats públics no essencials que visquin en zones afectades pel temporal podran quedar-se a casa.

Abans que impacti de ple el temporal, 1.577 vols van ser cancel·lats dilluns a tots Estats Units, entre els quals en destaquen 192 amb destí a l'aeroport de Chicago, 141 al John F. Kennedy (JFK) de Nova York i 115 en el de Newark, a Nova Jersey.

De moment, aquest dimarts, segons el portal Flightaware, la xifra de vols cancel·lats ascendirà a 4.984 a TOTS EEUU: 351 a Newark, 383 en LaGuardia, 375 a Boston i 314 en JFK.