Les primeres reaccions de Donald Trump després de la seva elecció han sorprès positivament. Després de la virulència de la campanya electoral, el líder republicà ha mostrat el seu rostre més conciliador en les seves declaracions i entrevistes, especialment escenificant un apropament als seus rivals demòcrates.

Hillary Clinton

Després d'una de les campanyes presidencials més tenses que es recorden als Estats Units, Donald Trump s'ha mostrat amable amb la seva rival derrotada, i fins i tot ha tingut frases d'elogi per la seva tenacitat.

Els Obama

La trobada protocolària entre Trump i Obama per preparar la successió es presentava tempestuosa, ja que Trump fins i tot havia dubtat de que Obama hagués nascut a Hawai i tingués dret a presentar-se a les eleccions. Abans de la jornada electoral Obama i Trump s'havien creuat acusacions molt greus i sàtires molt desagradables (Trump va afirmar que Obama havia estat el pitjor president que havia tingut el país). Però la trobada entre Trump i Obama, que es presentava incerta, finalment va resultar prou cordial, malgrat l'evident tensió entre els dos protagonistes. Trump va assegurar que Obama era "un home molt bo" i Obama va afirmar que el clima de diàleg havia estat "excel·lent", tot i que ambdós van avisar que no havien resolt tots els problemes sobre la transferència de poders. També va resultar amable i sense problemes la trobada paral·lela entre la primera dama sortint, Michelle Obama, i Melania Trump.

La sorpresa de la sanitat

Una de les grans promeses de Barack Obama va ser la reforma del sistema sanitari dels Estats Units per tractar de garantir una assistència sanitària universal. Ha estat un dels grans cavalls de batalla del líder demòcrata, que ha hagut d'afrontar molts problemes per la resistència de les influents asseguradores. En la seva campanya electoral, Trump havia assegurat que derogaria tota la llei sanitària. Per sorpresa, ahir va afirmar que li semblaven prou bé dos dels punts principals de la llei: el que impedeix que les asseguradores neguin assistència sanitària al qui ja té malalties, i el que permet que els menors de 26 anys siguin inclosos a l'assegurança dels seus pares. Trump fins i tot ha insinuat que podria no derogar la legislació sanitària, a petició d'Obama.

Un futur incert

Hi ha qui creu que Donald Trump, després de la radicalitat electoralista que l'ha permés guanyar a Hillary Clinton, haurà d'assumir criteris de raó d'Estat i que reduirà sensiblement els seus estirabots a mesura que assumeixi les seves funcions presidencials. Preveuen, doncs, una moderació progressiva del multimilionari republicà. Però no tothom és tan optimista. La preocupació és especialment forta als països llatinoamericans, i sobretot a Mèxic, país que se sent molt amenaçat pels propòsits de Trump.