El candidat socioliberal a la presidència de França, Emmanuel Macron, ha estat considerat "més convincent" que el seu rival, la ultradretana Marine Le Pen, durant el debat televisat aquest dimecres a la nit tres dies abans de la segona volta, segons un sondeig.

El 63 % dels enquestats per telèfon quan va acabar el debat van considerar Macron "més convincent", davant el 34 % que es van pronunciar per Le Pen, segons l'enquesta difosa per la televisió BFMTV. El candidat socioliberal ha estat el preferit pel 95 % dels qui el van votar en la primera volta del passat dia 23, mentre que Le Pen ho ha estat pel 85 %, que li van donar suport.

Macron també ha estat considerat millor pel 58 % dels qui van votar en la primera volta al conservador François Fillon, tercer d'aquests comicis, i pel 66 % dels qui ho van fer per l'esquerrà Jean-Luc Mélenchon, quart.

Aspre debat

Mai abans França no havia conegut un debat tan aspre entre els dos candidats a l'Elisi com el que aquesta nit han mantingut Le Pen i Macron, neòfits ambdós en la matèria i que van xocar en les seves polítiques però també en la seva dialèctica.

Era la primera vegada que una candidata d'extrema dreta participava en un cara a cara de la segona volta de les presidencials, ja que el 2002, quan Jean-Marie Le Pen va superar la primera, el seu rival, el conservador sortint Jacques Chirac, es va negar a debatre amb ell.

Va ser Le Pen, que els sondejos donen com a perdedora, qui va obrir les hostilitats tot just començar el debat, emès per les dues principals cadenes del país i considerat com l'última oportunitat de convèncer els indecisos de cara al decisiu sufragi de diumenge.

La candidata del poble

La candidata de l'extrema dreta ha utilitzat el seu primer torn de paraula per atacar directament Macron, a qui va considerar "el candidat de les finances" i hereu de l'actual govern, davant ella, que s'ha autodenominat com "la candidata del poble".

Macron no ha defugit el cos a cos i va afirmar que Le Pen és l'"hereva" del partit "xenòfob" fundat pel seu pare i d'estar des de fa anys en política. A partir d'allà, el debat ha estat travat, amb constants talls de paraula, aspre, sense estalviar-se insults i desqualificacions.

Le Pen s'ha esforçat a identificar Macron amb el fracàs de les polítiques conduïdes fins ara a França, aferrant-se al fet que va ser ministre d'Economia entre el 2014 i 2016. Ha pintat un panorama apocalíptic, ha acusat la Unió Europea d'impedir el desenvolupament econòmic de França i ha proposat les receptes de patriotisme i nacionalització que ha defensat durant la campanya que li va permetre arribar a la segona volta 15 anys després del seu pare.

Propostes irreals

Macron ha considerat "irreals" les seves propostes i va proposar reformar el país per fer-lo més competitiu, mentre s'ha compromès a impulsar una Europa que protegeixi els seus ciutadans.

Acusat d'"arrogant" per Le Pen, l'exministre ha entrat en el combat dialèctic, que va assolir les seves màximes cotes d'agressivitat quan van parlar de la lluita contra el terrorisme.

La candidata ultradretana ha acusat Macron de "complaença amb el fonamentalisme islamista", a la qual cosa el socioliberal ha respost que "no hi ha res que desitgin més els gihadistes que la victòria de Le Pen", perquè, segons el seu parer, "busquen la radicalització i la guerra civil" que ella "porta al país".