El govern de Corea del Nord ha donat l'ordre de prohibir la sortida de tots els ciutadans de Malàisia al país. L'executiu encapçalat pel dictador Kim Jong-un ha pres aquesta decisió després que la policia malàisia hagi obert una investigació per l'assassinat del germà díscol de l'actual dictador. Les autoritats nord-coreanes volen esperar que hi hagi una "resolució adequada" del poder judicial.

La decisió s'ha comunicat aquesta matinada a les autoritats de l'ambaixada de Malàisia a Pyongyang, capital de Corea del Nord. Segons ha informat l'agència de notícies nord-coreana, KCNA, no es permetrà que cap malaisi surti del país fins que la seguretat dels ciutadans i del personal diplomàtic "no estigui garantida".

Corea protegeix els investigats

La decisió de la policia malàisia arriba després que s'hagi anunciat l'obertura d'una investigació a tres ciutadans nord-coreans, que actualment estan refugiats a l'ambaixada nord-coreana de Kuala Lumpur, capital de Malàisia.

El govern de Corea del Nord ha arribat a declarar l'ambaixador de Malàisia al país com a persona "non grata". Amb ell, són onze ciutadans de Malàisia que viuen actualment en aquest Estat totalitari. Tres d'ells formen part del personal diplomàtic del país asiàtic i la resta de persones retingudes són familiars. 

"Prendrem les mesures necessàries"

El primer ministre malaisi, Najib Razak, ha respost amb contundència la decisió nord-coreana, que considera "aberrant". Razak ha assegurat que la seva intenció és mantenir una bona relació amb tots els països però que "la prioritat és protegir els nostres ciutadans". Ha advertit que prendran "les mesures necessàries si es veuen amenaçats".

Razak ha decidit tornar-s'hi. Ha convocat una reunió d'emergència del Consell de Seguretat Nacional i ha donat instruccions a la policia perquè s'impedeixi la sortida de "tots els nord-coreans" de Malàisia fins a assegurar la seguretat de tots els malaisis retinguts a Corea del Nord.

Les versions de l'assassinat

El germà díscol del dictador, Kim Jong-nam, va morir el 13 de febrer després de ser assaltat a l'aeroport de Kuala Lumpur per dues dones que li van llançar l'agent nerviós VX a la cara, provocant-li la mort. Pyongyang, per la seva banda, sosté que la mort va ser causada per un atac cardíac i ha arribat a assegurar que les autoritats malàisies estan conspirant contra el país totalitari amb els Estats Units i Corea del Sud.