El Comitè d'Intel·ligència de la Cambra|Càmera de Representants dels Estats Units ha publicat avui un polèmic informe republicà que acusa alts funcionaris de l'FBI i el Departament de Justícia d'abusar del seu poder i mostrar biaix contra el president, Donald Trump.

Després que Trump donés llum verda a la divulgació de l'informe sense cap passatge censurat, els republicans d'aquest comitè van publicar el document, de tres pàgines i mitja, a la pàgina web de la Cambra de Representants. El memoràndum al·lega que l'FBI va ignorar el "clar biaix" a favor dels demòcrates d'una de les seves fonts, Christopher Steele, un exespia britànic que va escriure un famós dossier ple de detalls sòrdids sobre Trump.

L'FBI va utilitzar la informació que li havia proporcionat Steele per ampliar les seves activitats de vigilància sobre Carter Page, que fins al setembre de 2016 va assessorar en política exterior a la campanya electoral de Trump, per sospitar que va actuar com a agent rus.

Entre octubre de 2016 i una data no especificada el 2017, hi va haver diverses sol·licituds judicials per vigilar a Page, que van ser aprovades pel llavors director de l'FBI, James Comey, i el seu "número dos", Andrew McCabe, a més de per alts càrrecs del Departament de Justícia (els exfuncionaris Sally Yates i Dana Boente i l'actual vicefiscal general, Rod Rosenstein). Aquestes sol·licituds es van enviar a un tribunal secret establert per implementar la llei de Vigilància d'Intel·ligència Exterior (FISA) i conegut com a Cort FISA.

Però segons l'informe, l'FBI i el Departament de Justícia van ocultar en aquestes sol·licituds els llaços financers amb el Partit Demòcrata de Steele que d'acord amb el document va arribar a admetre que estava "desesperat perquè Donald Trump no resultés elegit" en les eleccions de 2016.

"La sol·licitud a la cort FISA (...) va ignorar o va ocultar les motivacions financeres i ideològiques de Steele en contra de Trump", assenyala el memoràndum, redactat per l'equip del congressista republicà Devin Nunes, un aliat del president nord-americà.

Conseqüències de la publicació

El memoràndum es va publicar malgrat les objeccions públiques de l'FBI i l'oposició demòcrata ha advertit que Trump pot utilitzar-lo per desacreditar la investigació sobre la trama russa i acomiadar al "número dos" del Departament de Justícia, Rosenstein, i més tard al fiscal especial encarregat de la indagació, Robert Mueller.

Trump no ha descartat avui que pugui acomiadar Rosenstein, i ha respost a una pregunta sobre el tema dels periodistes: "Dedueixin vostès el que passarà".