Puerto Rico i les Antilles Menors es preparen per rebre el cop d'un segon huracà en dues setmanes: el cicló Maria, que es preveu que sigui "més devastador" que Irma.

En una conferència de premsa, el governador de Puerto Rico, Ricardo Rosselló, va informar que el cicló, ara de categoria 2, podria passar per Puerto Rico dimecres amb intensitat 3 o 4.

"Tot Puerto Rico sentirà condicions huracanades", va dir Rosselló, qui va subratllar que els seus efectes "seran pitjors que George (setembre de 1998) i Hugo (setembre de 1989), si arrasa com s'espera".

Després d'assenyalar que s'ha ordenat el desallotjament de les zones baixes pròximes al mar, va advertir que els vents s'esperen de fins a 225 quilòmetres per hora i amb acumulacions d'aigua de 63 centímetres.

També es desallotjaran zones propenses a lliscaments

Va predir que, després del pas de l'huracà, "no hi haurà llum", tal com es va viure amb el cicló Irma, que va sumir el país en la foscor, ja que té una infraestructura elèctrica debilitada des de fa molts anys.

Uns 65.000 abonats de l'Autoritat d'Energia Elèctrica (AEE) romanien encara avui sense llum, dues setmanes després de l'anterior cicló.

El governador va demanar a la població que passi de la fase de recuperació després de l'huracà Irma a la de "preparació per a aquest esdeveniment".

Per la seva part, el comissionat del Departament de Seguretat de Puerto Rico, Héctor Pesquera, va informar que ja tenen unitats de la Policia i de la Guàrdia Nacional en punts vulnerables a inundacions. A més va indicar que si algun ciutadà "té una estructura de fusta, (després) no la tindrà", ja que "totes les pertinences es van volant".

I als que es troben en àrees susceptibles d'inundar-se els va insistir que les desallotgin o "altrament moriran".

Les classes han estat suspeses des d'ahir en les escoles públiques i des d'avui al migdia, de forma esglaonada, els funcionaris podran marxar també.

S'espera que les pluges i els vents huracanats durin de 12 a 24 hores durant el pas de l'huracà, ja que es mourà lent.

Mentre el governador anunciava al país els efectes que tindrà el fenomen i les mesures de prevenció que s'han d'adoptar, molts ciutadans es troben literalment als comerços comprant aigua embotellada, ventiladors, llanternes, planxes de fusta, cinta per segellar les finestres i menjar enllaunat per afrontar l'arribada i posteriors efectes del cicló Maria.

En la majoria de les ferreteries ja no queden llanternes, ni cinta aïllant i dels generadors només estan aquells que superen els 5.000 dòlars. Quant als supermercats comencen a veure's ja prestatgeries buides dos dies abans de l'arribada de l'huracà, tal com va ocórrer amb Irma.

El vicepresident de la Cambra de Comerç, Indústria i Distribució d'Aliments (MESURI, per les seves sigles en anglès), Manuel Reyes, va dir que la cadena d'avituallament de l'illa encara s'estava recuperant de l'anterior huracà i que ara és la fase en la qual el consumidor "acapara", per la qual cosa "cal ser moderat".

Quant a les Antilles Menors, l'huracà es manté a unes 85 milles (135 quilòmetres) de la Martinica i a prop d'unes 120 milles, uns 195 quilòmetres, a l'est de l'illa de Dominica. Els seus vents sostinguts ja assoleixen una velocitat d'uns 175 quilòmetres per hora.

En aquest context, el Govern de Santa Lucía ha emès un avís d'huracà per a l'illa, mentre el servei meteorològic de St. Maarten manté un avís de tempesta tropical.

També s'han decretat avisos per l'arribada de l'huracà a les illes de Guadalupe, St. Kitts i Nevis, Montserrat, Martinica i Santa Lucía.

A més existeix un avís de tempesta tropical per a Antigua i Barbuda i les illes de Saba i Saint Eustatius.

De moment, Maria es comportarà com una tempesta tropical a Barbados i Las Granadinas, a més de San Vicente, segons el mateix informe.

Les marors generades per Maria estan afectant totes les Antilles Menors i és probable que aquestes marors causin condicions de ressaques i corrents marins perillosos que poden posar en perill la vida dels habitants de la zona.