El primer ministre britànic, David Cameron, ha afirmat durant una conversa informal amb la reina Isabel II, captada per les càmeres de la cadena ITV, que l'Afganistan i Nigèria són "probablement els dos països més corruptes del món".

Cameron ha fet aquest comentari durant una conversa a peu dret al palau de Buckingham, en què també participaven l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, i el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow.

Dos dies abans que es celebri a Londres una reunió contra la corrupció a la qual assistiran mandataris polítics, empresaris i entitats per al desenvolupament, el cap del Govern britànic va comentar a la reina: "Vénen al Regne Unit els líders d'alguns països increïblement corruptes".

"Espero que paguin les seves despeses per venir", fa broma Bercow en les imatges difoses pel canal britànic, un comentari que arrenca algunes rialles en el grup.

"Sí, perquè és una cimera anticorrupció, tot ha de ser transparent. No hi ha sessions a porta tancada", respon el primer ministre, que considera que la trobada "serà bastant interessant".

L'arquebisbe, per la seva part, puntualitza les paraules de Cameron en assegurar que "aquest president en particular no és un corrupte", sense determinar si parla de Nigèria o de l'Afganistan.

"Ho està intentant", postil·la la reina, a la qual cosa l'arquebisbe contesta: "Sí, ho està intentant amb molt afany".

Cameron sabia que el gravaven

Un portaveu de Downing Street, residencia i despatx oficial del primer ministre britànic, ha afirmat que tant el president de l'Afganistan, Ashraf Ghani, com el de Nigèria, Muhammadu Buhari, "han estat convidats a la reunió perquè estan liderant la lluita contra la corrupció als seus països".

"El Regne Unit està braç a braç amb ells per aconseguir-ho", ha afegit aquest portaveu, que ha subratllat que Cameron era conscient que estava sent gravat quan va fer aquests comentaris.

"Les càmeres eren molt a prop d'ell. Hi havia múltiples càmeres a la sala", ha assenyalat.