El Parlament de Turquia ha estat escenari aquest dijous d'una baralla a cops de puny entre parlamentaris durant la quarta jornada de debat de la reforma de la Constitució.

Segons les informacions facilitades per l'agència estatal turca de notícies, Anatòlia, la baralla ha estat protagonitzada per parlamentaris del governamental Partit Justícia i Desenvolupament (AKP) i de l'opositor Partit Republicà del Poble (CHP).

Durant la sessió s'ha aprovat el cinquè article del paquet de reformes, després de l'adopció dels primers quatre durant dimarts i dimecres.

Reforma constitucional

Els articles aprovats són els relatius a l'exercici del poder judicial, l'increment del nombre d'escons al Parlament, la rebaixa de l'edat mínima per ser candidat parlamentari i la regulació de les eleccions parlamentàries i presidencials.

En total, el Parlament votarà tretze esmenes proposades pel AKP, que té el suport de l'opositor Partit d'Acció Nacionalista (MHP), per la qual cosa previsiblement la reforma serà aprovada i sotmesa a referèndum a la primavera.

La reforma de la Constitució ideada per l'AKP convertirà la presidència en un autèntic poder executiu, fet que preocupa l'oposició per la deriva autoritària de l'actual cap d'Estat, Recep Tayyip Erdogan.

Sense primer ministre

El projecte elimina el lloc de primer ministre, rebaixa de 25 a 18 l'edat mínima per presentar-se al Parlament, i incrementa el nombre de parlamentaris de 550 a 600, entre d'altres punts.

L'acord entre l'AKP i l'MHP es basa en tres punts. El primer, i més important, és que Erdogan no podrà fer ús dels seus nous poders executius fins al 2019.

A més, els seus decrets hauran de ser transformats en lleis pel Parlament. Finalment, el partit governant ha accedit a reduir el quòrum per processar el president davant del Consell Suprem.

El viceprimer ministre turc, Nurettin Canikli, va afirmar el 9 de desembre que, una vegada que sigui aprovat pel Parlament, es farà un referèndum, ressaltant que el mateix tindria lloc en la primavera del 2017.