Els incendis que des de diumenge passat assolen el nord de Califòrnia (EUA) no mostren signes d’extingir-se aviat, ans el contrari: el foc ja ha cremat 46.000 hectàrees i 7 persones més han mort, sumant-se a les 10 víctimes mortals dels darrers dies, tal com informa el Departament Forestal i de Protecció contra incendis de l’estat.

Donald Trump ha aprovat ja la declaració de desastre a Califòrnia pels focs, que facilita l’enviament d’ajuda i de recursos. El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, es troba a Califòrnia, i ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat: “en nom del president dels Estats Units, vull assegurar a Califòrnia que treballarem estretament amb el governador Brown i farem costat als valents serveis d’intervenció immediata”.

Per la seva part, el governador de l’estat californià Jerry Brown, qui dilluns va firmar la declaració de l’estat d’emergència, ha agraït la “ràpida resposta” de Trump i de l’Agència Federal per el Maneig d’Emergències (Fema), que immediatament va contestar el requeriment de Califòrnia per combatre “aquests terribles incendis”.

Més víctimes mortals i més hectàrees cremades

Fins ara s’ha confirmat la mort de 17 persones: 11 al comtat de Sonoma, 3 a Mendocino, 2 a Napa i 1 a Yuba.

A Sonoma s’ha evacuat a 25.000 persones, 5.000 de les quals es troben a refugis, i més d’un centenar estan encara desaparegudes, segons l’oficina de l’agutzil del comtat.

Els incendis de Tubbs i Atlas han arrasat amb més de 10.000 hectàrees i a hores d’ara són els focs en actiu més importants i els més difícils de controlar. Pel que fa a infraestructures, 1.700 edificis de nou comtats californians han estat devorats per les flames.

Un foc que no cedeix

El cap d’informació del Fema, Daniel Berlant, en declaracions al diari Los Angeles Times, afirma que es trigaran “dies, fins i tot setmanes” en contenir el foc. Les autoritats es mostren pessimistes perquè encara l’ambient és sec i el vent no afluixa. No obstant això, els cossos d’emergència han pogut progressar en les labors d’extinció donat que el vent és menys forts i les temperatures han baixat una mica.

Encara es desconeixen les causes d’aquests incendis, que es van declarar diumenge a la nit i que es van estendre des del comtat de Napa.