L'expresident iranià Mahmud Ahmadinejad ha estat descavalcat de les seves aspiracions per tornar a la política. Les eleccions a la República islàmica iraniana se celebren el proper 19 de maig i el Consell dels Guardians de la Constitució ja ha donat el seu veredicte sobre els candidats que poden presentar-se a les eleccions. Dels 1.636 aspirants, dels quals 137 eren dones, només han quedat sis candidats i cap dona.

Així ho ha comunicat el Consell, que també ha optat per eliminar a l’expresident iranià Ahmadinejad i donar ales al seu contrincant conservador, el clergue Ebrahim Raisí.

El mateix líder espiritual i suprem del país, Alí Jameneí, es mostrava reticent a la candidatura d’Ahmadinejad per no dividir el vot conservador. Per tant, Raisí pot aclaparar part del suport que hagués anat dirigit cap a l’expresident.

Quan Ahmadinejad va presentar formalment la seva candidatura en contra de les pretensions de Jameneí, va ser vist com un desafiament a la figura que lidera el país. Segons afirmava l’expresident aquesta setmana abans de saber-se el veredicte en una entrevista a Euronews, “no existeix cap raó perquè no admetin la meva candidatura”.

Els candidats actuals

Amb el pronunciament del Consell dels Guardians, ja hi ha sis persones que podrien ocupar la presidència: l’actual president del país, Hasan Rohaní; el conservador Ebrahim Raisí; l’alcalde de Teheran i el primer vicepresident amb Rohaní, Mohamad Baqer Qalibaf; l’exministre de cultura, Mostafa Mirsalim; i l’exministre d’Indústria, Mostafa Hashemitaba.

Tot i haver-hi diverses candidatures, s'augura una batalla entre el reformista Rohaní i el conservador Raisí.