Nasir Oric, ex-comandant de l’exèrcit bosnià-musulmà a Srebrenica, ha estat absolt aquest dilluns a Sarajevo dels càrrecs per crims de guerra contra presoners serbis l’any 1992 durant la guerra de Bòsnia, a l’est del país balcànic. El Consell Judicial del Tribunal de Bòsnia i Hercegovina també ha absolt dels mateixos càrrecs a l’ex-militar Sabahudin Muhic, segons informa el portal informatiu Klix.

Tant Oric com Muhic havien estat acusats de cometre crims de guerra, entre els quals es troba l’assassinat de tres presoners serbis l’any 92 a l’aldea de Zalazie, Lolici i Kunjerac, a les zones orientals bosnianes de Bratunac i Srebrenica. En aquesta última és on tres anys abans les tropes serbobosnianes comandades per Ratlko Mladic van acabar amb la vida de 8.000 musulmans.

Reaccions oposades a la decisió del jutge

El magistrat Saban Makusmic ha declarat aquest dilluns que la Fiscalia no ha provat els càrrecs contra els dos acusats i que les declaracions d’uns testimonis no eren “consistents”, segons afirma el portal Avaz.

La font ha informat de que un centenar de bosnians vinguts de Srebrenica congregats davant del tribunal han celebrat l’absolució de Oric, a qui molts musulmans bosnians consideren un heroi. No obstant això, els representants de víctimes sèrbies de l’est de Bòsnia ha condemnat la sentència absolutòria.

El procés judicial ha durat dos anys, i la sentència de primera instància pot ser recorreguda.

Oric, absolt diverses vegades

Oric ja és la tercera vegada que és absolt. L’any 2003 el Tribunal Penal Internacional per l’antiga Iugoslàvia, a La Haya, va acusar per primer cop l’ex-militar dels crims comesos l’any 1992, però més tard el van absoldre.

El juny del 2015 va ser detingut a Suïssa pels fets succeïts a Srebrenica, i el van extraditar a Bòsnia.

Un altre vegada que la sort va somriure a l’ex-militar va ser el 2008, quan va ser detingut per tràfic de drogues i finalment no el van condemnar.

Oriol Rodríguez
La botiga de Rob Fleming Còmics: Històries de Bòsnia Oriol Rodríguez