L'article d'avui és un article molt especial per dos motius. El primer, perquè és l'últim abans que El celler d'ElNacional faci unes merescudes vacances d'agost. El segon, i el més important, perquè no és un article com a tal, sinó una invitació que la Meritxell Falgueras i un servidor els fem a vostès: estan convidats a viure durant uns minuts la nostra particular festa major. Si antigament la gent iniciava vacances l'endemà que acabés la festa major, nosaltres també hem volgut guardar per l'últim dia aquesta petita bacanal en la qual, abans d'abaixar la persiana, escurarem totes les ampolles de vi escumós que ens resten per obrir.

 

Si el coronavirus ens ha impedit gaudir enguany de les festes majors en totes les seves possibilitats, nosaltres la gaudirem a la nostra manera, ni que sigui vivint més de la imaginació que no pas de la realitat. Comptat i debatut, beure vi és una mica això: trepitjar un univers sensorial intangible que se'ns fa real a partir d'aromes, gustos i emocions, però que de tan subjectiu que és pot semblar-li irreal a la persona que tenim al costat. No pateixin, però, que avui no hem vingut a filosofar ni a parlar de poesia barata, sinó a gaudir de l'alegria de festa major. Per tant, si els ve de gust, acomodint-se, deixin l'equipatge a l'habitació dels convidats i no es preocupin de res. Avui són els nostres invitats. Avui l'alegria està assegurada.

Ferret Guasch Ancestral 2019
Cava Josep M. Ferret Guasch

Escumós ancestral
90% Xarel·lo i 10% Parellada
Al voltant de 12€

Cap festa major pot començar sense la traca d'inici. És un moment fugaç, concís i altament íntim, ja que és el moment en el qual cobren sentit 365 dies d'espera. Cada festa major és un món, i cada poble de cada comarca de cada racó d'aquest nostre país la celebra d'una manera diferent, però hi ha un element comú que mai no pot faltar en una traca d'inici: un tap de vi escumós saltant pels aires, una ampolla que destapa la felicitat i uns braços que s'aixequen per proposar el brindis menys gastronòmic de l'any. Fem-ho, doncs. Brindem ara, i fem-ho sense maridatges, sense copes de disseny i sense notes de tast. Fem-ho pel plaer de fer-ho, per sentir que el vi escumós, abans no tingués quaranta-tres mil maneres diferents d'anomenar-se, era el que genuïnament segueix sent ara: una invitació a la gatzara. Els omplo el porró amb aquest Ferret Guasch Ancestral 2019 nascut en unes vinyes de Font-rubí, allà on el Penedès s'enfila tan amunt com un castell de focs, allà on l'adjectiu ancestral significa un tipus d'elaboració concret, d'acord, però també una manera de parlar d'un altre temps, d'uns altres valors i d'una altra velocitat de vida on l'autenticitat prevalia davant l'artificialitat. Un vi de nom descriptiu, sense més. Un vi d'etiqueta artesanal, sense pretensions marquetinianes. I un vi d'excel·lent estructura i complexitat, agradable i fresc com aquell porró ple de Cava, Corpinnat, Clàssic Penedès, Conca del Riu Anoia o Qualsevol Altra Manera d'Anomenar El Vi Escumós Català que algú comparteix amb tu sense cap més pretensió que la de dir-te: alegria, fot-li, que és festa major!

Ferret Guasch Ancestral

Llopart Brut Rosé
Llopart

Corpinnat
60% Monestrell, 20% Garnatxa i 20% Pinot Noir
Al voltant de 14€

Les bones festes majors són les que bullen a cada hora amb els carrers plens d'activitats, però que tanmateix bateguen als menjadors i les terrasses de les cases. En una festa major tan especial són el correfoc dels diables, la diada castellera o la guerra d'aigua com ho són, sens dubte, els sopars amb els amics al jardí. Anem-hi, doncs, avui vostès són la nostra família. Una mica d'aperitiu per començar, unes bones amanides i algun plat elaborat, sigui de carn o de peix. Tant hi fa, triïn el que més els vingui de gust. També hi ha formatges, si ho desitgen. Mengin tant com vulguin, però no caiguin en el dubte de si fer un blanc o un negre: avui beurem rosat, i amb bombolles. Per què? Si m'ho permeten, perquè una nit d'estiu de festa major és sempre una nit preciosa, però si s'acompanya amb un rosé escumós com aquest Brut Rosé de Llopart esdevé una nit pletòrica. Superior. Màgica. Ja saben que a El celler d'ElNacional som uns defensors a ultrança dels rosats, per això vivim cenyint-nos als preceptes del nostre propi manifest i per això aquest rosé alegre i vibrant és el millor acompanyant per una nit com avui. Vagin picant, no es tallin. Senten la música, de fons? És l'orquestra fent les proves de so. Sembla que sona una versió d'Abba. Senten les sirenes? Són les dels autos de xoc, dalt el descampat, plens de canalla que condueix tal com vol sense haver de patir per si els Mossos l'enganxen. I senten aquests aromes de fruita de bosc a prop del nas o aquest ball d'espurnes al paladar? És cosa de Llopart, sí. Les bombolles són petites i fines, però el plaer és gran i immens. Gaudeixin de la nit, hi ha vi per estona. La sobretaula llarga i eterna és un dels millors actes de festa major, malgrat mai que no surti al programa oficial.

Llopart Brut Rosé

Mirgin Exeo Brut Nature
Alta Alella

D.O. Cava
60% Pansa Blanca i 40% Chardonnay
Al voltant de 50€

Hi ha escumosos celestials per brindar amb porró, escumosos pletòrics per allargar una nit a la fresca i escumosos patrimonials que damunt la taula, en un dinar de festa major, tenen una presència gairebé tan mística com la d'un sant. Si totes les festes majors són unes festes patronals en les quals milers d'ateus i agnòstics lloen durant uns dies els seus patrons en nom de la disbauxa, aquest escumós d'Alta Alella és un cava pel qual sentirien devoció fins i tot aquells que afirmen que "el cava no em diu res" o, pitjor encara, els del club de "jo només en bec als aniversaris o a les postres". Vostès ja m'entenen, i suposo que si han arribat fins aquí és perquè tenen ganes de saber amb què regarem el dinar de diumenge de festa major. Al carrer encara s'escolten les gralles i els bastoners acabant la cercavila del migdia, però permetin que anem obrint les ampolles. Els canelons ja quasi surten, i l'ànec a la royale ja fa estona que fa xup xup. Omplint-se les copes, que aviat sortirà el primer plat. Notin les aromes de fruita madura i els torrats propis de la criança en bótes de roure. Notin l'acidesa ben marcada, la complexitat aromàtica i el postgust diferencial. Notin que això que beuen ha nascut a 2 quilòmetres del mar i a 20 minuts de Barcelona, entre Alella i Tiana. 

Alta Alella, Mirgin Exeo, 2014

Ho noten? Brindem de nou. Xín-xín. Tornem-ho a fer després del primer plat. I després del segon. I després de les postres. I després del concert de nit, després de les havaneres, després del castell de focs de comiat i després de dir-nos adéu. Brindem sempre i, si pot ser, fem-ho amb bons vins. De part de la Meritxell Falgueras i un servidor, un brindis per haver-nos acompanyat cada dia diumenge, per retrobar-nos al setembre i, sobretot, per gaudir d'aquest estiu.