La tardor ja ha arribat i amb ella la Castanyada 2023. Amb aquesta època, una de les coses que més ens venen de gust és coure castanyes a casa, ja que és un dels aliments més típics d'aquesta temporada, juntament amb els moniatos fets al forn o els panellets de pinyons. I encara que no entri en els teus plans celebrar la Castanyada aquest any, segur que, en veure la gent al carrer compartint paperines de castanyes, t'han entrat ganes de coure'n algunes pel teu compte, sigui per a tu o per compartir-ho amb família o amb amics.

💥 Castanyes al microones: la fórmula essencial per tenir-les torrades en pocs minuts!
 

📌 On pots comprar els millors panellets de Barcelona?
 

Un consell important abans de començar amb les receptes d'un dels productes de temporada més consumits a la tardor: un cop hagis anat a comprar les castanyes al mercat, és important que les rentis amb aigua freda i les conservis a la nevera. Ara sí, som-hi!

Coses que has de saber abans de fer les teves castanyes

Com passa amb totes les receptes, abans de posar-nos a cuinar les castanyes hem de tenir en compte una sèrie de passos que cal fer. La castanya és un fruit sec que també requereix una preparació prèvia abans de treballar-lo. Com hem esmentat abans, és rellevant mantenir aquest aliment en un ambient humit. Per això, s'han de rentar amb aigua freda just després de comprar-les i guardar-les a la nevera. Cal, també, retirar i llençar aquelles que estiguin corcades o considerem que estan deshidratades. Un cop les hem revisat totes, posem les castanyes sobre una fusta per fer-los el tall que ens ajudarà que quedin ben fetes per dins. En aquest pas s'ha d'anar amb compte, no ens tallem! Agafeu les castanyes amb força entre el dit polze i l'índex, i amb un ganivet o una navalla, practiquem un petit tall en forma de creu que travessi completament la closca i la pell interior, però sense destrossar-les. Un cop hagis realitzat aquest pas amb totes les castanyes, ja ho tenim tot llest per començar-les a cuinar

castanyes castanyada
És important practicar un petit tall en forma de creu a les castanyes abans de cuinar-les / Foto: Unsplash

Com coure les castanyes al microones

Segurament, coure les castanyes al microones sigui la manera més ràpida i senzilla de fer-les. A més, qui no té avui dia un microones a casa? Abans de posar-les al microones, les repartirem en un plat sense amuntonar-les, perquè sinó, no es cuinen totes de la mateixa manera. Segons la potència del microones necessitaran un temps de cocció o un altre:

  • A 1.000 W de potència, les castanyes estaran llestes en 2 minuts.
  • A 800 W de potència, les castanyes estaran llestes en 2 minuts i mig.
  • A 600 W de potència, les castanyes estaran llestes en 3 minuts.

Però compte! Pensa que dins del microones, en qüestió de segons, les castanyes passen d'estar crues a deshidratar-se per complet si no controlem el punt just de cocció. Per tant, cal ser precisos. Cobreix les castanyes amb una tapa de microones perquè el vapor es concentri a dins. Compte també a l'hora d'obrir la porta del microones: s'haurà acumulat tot el vapor en l'interior, per la qual cosa, procura mantenir el cap a una distància prudent per no cremar-te. Un cop fora del microones, el més recomanable és pelar-les immediatament sense covar-les. Però compte no et cremis les mans! 
 

castanyes
Castanyes al microones 

Com fer castanyes al forn

Per coure les castanyes al forn, primer s'ha d'escalfar el forn durant 10 minuts a 200 °C. Un cop passat aquest temps, col·loquem les castanyes en una safata amb paper de forn a sota i enfornem durant 20 minuts a la mateixa temperatura, és a dir, a 200 °C.

Passat aquest temps, retirem les castanyes i les cobrim amb un drap de cuina o paper de diari durant 5 minuts per covar-les i mantenir-les calentes. Ja estan llestes per menjar-les i gaudir-les en família!

Com cuinar castanyes bullides

Per preparar les castanyes bullides, a diferència de les dues receptes anteriors, és necessari treure a les castanyes la closca amb un ganivet i deixar només la pell interior. Tampoc cal deixar-les en remull prèviament. Escalfem una olla amb aigua abundant i quan trenqui el bull afegim les castanyes, que cuinarem a foc mitjà durant 30-40 minuts, segons la mida de les castanyes. Passat aquest temps, les recollim amb una escumadora i les posem en un bol amb aigua i gel per tallar la cocció. Després, ja es poden menjar o aprofitar per preparar altres receptes amb castanyes, com purés, salses o cremes

Crema de ceps i castanyes foto 4
Crema de ceps i castanyes

Ara que ja coneixes tres maneres diferents de coure les castanyes, ja estàs preparat i preparada per celebrar la Castanyada 2023 a casa sense preocupar-te sobre com cuinar aquest aliment tan popular en aquestes dates tan especials. Sorprèn els teus convidats amb receptes boníssimes a partir de castanyes i aprofita per passar una bona estona amb els amics o la família. Bona Castanyada 2023!