L’aroma del moscatell és un perfum antic associat a la cultura mediterrània. A Barcelona, per exemple, hi havia la tradició de fer un vi de moscatell amb galetes sortint del Liceu. I a l’illa grega de Kálymnos, on tenen una varietat autòctona d’aquest raïm, aquest vi acompanya totes les sobretaules estiuenques. Aquesta recepta s’inspira en el receptari de l’illa i és un homenatge a les cuines precàries però imaginatives de les illes del mar Egeu.

LA GOURMETERIA 4 20 F

Ingredients per a 4 persones

  • 250 g de raïm moscatell
  • 100 ml de vi dolç de moscatell
  • 1 canó de canyella
  • 25 g de mantega
  • 25 g de sucre morè
  • 250 g de iogurt grec sense sucre
  • Brots de menta

La recepta 

  1. Desgraneu el raïm i talleu amb un ganivet tots els grans per la meitat. Seguidament, retireu amb els dits totes les llavors interiors; si estan madures tindran una aparença llenyosa i es desprendran de la polpa amb facilitat.
  2. En un bol, poseu els raïms, el vi i el canó de canyella, i deixeu-ho macerar a la nevera tota la nit. L’endemà, retireu el canó de canyella, coleu els raïms i reserveu el líquid.
  3. Escalfeu una paella a foc suau amb la mantega. Quan aquesta estigui desfeta, afegiu els raïms i salteu-los 3 minuts a foc mitjà. Reserveu.
  4. En un bol, afegiu el líquid de la maceració i barregeu-lo amb el sucre. Si calgués, tempereu-lo lleugerament. 
  5. Emplateu amb els raïms saltejats, el suc de la maceració, una cullerada de iogurt grec i decoreu-ho amb un brot de menta.  

Gastronomia la Gourmeteria Platan Sergi Alcazar 14
Moscatell amb moscatell - Foto: Sergi Alcàzar

El consell

La verema és una època plena de contrastos que comença a ple estiu i acaba amb l’arribada del fred. En aquest sentit, la recepta li fa justícia, perquè és igual de bona freda que calenta (això sí, el iogurt grec cal servir-lo de la nevera a l’últim moment).