Una recepta d’aquí i d’allà. De receptes de ratafia n’hi ha tantes com pobles i masies; però, per regla general, el licor més emblemàtic de Catalunya s’elabora, a part d’amb nous verdes, amb un popurri d’espècies —una mena de curri— i un popurri d’herbes aromàtiques —una mena d’amanida—. Per tant, que uns i altres ingredients recombinin les seves aromes entorn d’una albergínia no resulta tan escabellat, al cap i a la fi.

LA GOURMETERIA 4 40 F

Ingredients per a 4 persones

  • 2 albergínies grans
  • 150 g de ceba
  • 2 grans d’all
  • 150 ml de llet de coco per cuinar
  • Suc de mitja llima o llimona verda
  • 3 cullerades soperes de curri en pols 
  • 1 cullerada sopera de comí
  • Herbes fresques i tendres: marialluïsa, farigola, menta, herba bona, tarongina, sàlvia, marduix, sajolida....
  • 150 g d’arròs basmati
  • Oli d’oliva verge extra
  • Pebre vermell dolç
  • Sal

Recepta pas a pas

  1. Escaliveu les albergines: poseu-les senceres en una safata de forn i cuineu-les a 200℃ mitja hora per cada banda, amb calor a dalt i a baix. També podeu gratinar-les durant mitja hora, tombant-les cada 7-8 minuts. Un cop cuites, deixeu-les refredar a temperatura ambient. 
  2. En una olla petita, poseu mig litre d’aigua i escalfeu. Quan arrenqui el bull, afegiu un polsim de sal, l’arròs basmati i cuineu-lo durant 10 minuts. Un cop cuit, esbandiu-lo amb aigua freda, coleu-lo i amaniu-lo amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra. Reserveu.
  3. Seleccioneu les parts més tendres de les herbes aromàtiques. Renteu-les, assequeu-les sobre un paper de cuina i piqueu-les molt fines amb el ganivet. Barregeu la picada amb l’arròs basmati. Reserveu.
  4. Escalfeu una paella amb un raig generós d’oli d’oliva. Quan estigui roent, aboqueu la ceba picada, els alls laminats i sofregiu-ho a foc mitjà uns 20 minuts fins a enrossir-ho. Seguidament, aboqueu la llet de coco, el suc de la llima i les espècies, i cuineu-ho dos minuts més. Apagueu el foc, salpebreu i deixeu-ho reposar uns minuts.
  5. Tritureu la barreja per obtenir el curri. El més còmode és fer-ho amb el minipimer, però podeu utilitzar qualsevol trituradora que tingueu a l’abast. El resultat ha de quedar tan fi com sigui possible.
  6. Talleu les albergínies a meitats, salseu-les amb una cullerada de curri i decoreu-les amb un polsim de pebre vermell dolç. A l’hora de servir-les, acompanyeu-les amb l’arròs amanit i, a la manera d’una corona, envolteu el plat de brots tendres decoratius.

CURRI D'ALBERGINIES Sergi Alcazar
Curri d'albergínies amb herbes de la ratafia / Foto: Sergi Alcàzar

Consell

Si no teniu ni temps ni coneixements per reconèixer i trobar les herbes de la ratafia, teniu a la vostra disposició un repertori molt ampli d’herbes aromàtiques en mercats, supermercats i botigues de barri.